Ledare

Välkommet med noggranna inspektioner av kristna friskolor

Kommentar: Viktigt att inte ge kritikerna vatten på sin kvarn

Att få starta och driva konfessionella kristna friskolor är en rättighet. Likaså att som förälder välja en sådan skola till sina barn. Många konfessionella friskolor har höga ambitioner att följa svenskt regelverk och är ofta föredömliga i arbetet med värdegrund och kunskapsmål. Den här ledarsidan har länge efterfrågat strängare krav och noggrannare inspektioner som en farbar väg framåt, i stället för den förbudsiver som många partier uppvisar.

Kristna skolor ska inte ha för nära band till huvudmän och blanda ihop församling med skola. Ingen elev ska behöva tveka om vad som är trosutövning – och därmed frivilligt – och vad som är undervisning, där man behöver prestera efter bästa förmåga. Undervisningen kring till exempel evolutionsteorin måste givetvis vila på vetenskaplig grund, vilket den också gör i de flesta fallen.

Ingen elev ska behöva känna oro inför en inspektion. Skolinspektionen ska inte bete sig som, eller ses som, en fiende. Syftet är att skolorna ska bli ännu bättre, för elevernas skull. Även offentligt drivna skolor får återkommande nedslag på olika punkter. Men de är å andra sidan inte ständigt ifrågasatta, som de konfessionella kristna skolorna.

Kritiken mot islamism och extremism har i flera fall varit befogad när det gäller de ytterst få konfessionella muslimska skolor som finns i Sverige. I den massiva kritiken har de kristna skolorna oförtjänt dragits över samma kam. Desto viktigare då att de inte på någon punkt ger kritikerna vatten på sin kvarn.


Fler artiklar för dig