Ledare

Upploppen i Storbritannien visar faran med desinformation

Kommentar: I dessa tider lär vi veta till vilken källa vi kan gå

Tre flickor mördade på en sommarlovsaktivitet i Southport. Att många känner vrede och sorg efter ett så fruktansvärt dåd är förståeligt. Men de upplopp som England skakats av efter morden är ett resultat av en lögn. Enligt the Telegraph kan uppgifterna kopplas till ryska källor som namngav en muslimsk asylsökande gärningsperson som inte fanns på riktigt. Men våldsverkarna tog ut sin ilska mot moskéer och invandrare och polisen.

Påverkansoperationer med syfte att destabilisera är en verklig samhällsfara, det är alldeles uppenbart. Det besinningslösa våldet kan alltså inte enbart skyllas på förd invandringspolitik, inte på missnöje med sittande Labourregering (som alldeles nyligen ersatte Tories efter att det konservativa partiet gjort ett katastrofval). Detta manar till eftertanke. Kraften i en idé, även när denna är lögn, är oerhörd.

Hur ska samhället kunna rusta sig mot något liknande i framtiden? Myndigheten för psykologiskt försvar har en grannlaga uppgift. Urskiljning blir allt viktigare när vi översköljs av information och desinformation, inte minst i sociala medier. Kritiskt tänkande är avgörande, men bristande tillit kan också vara problematiskt. Inte alla källor sprider propaganda. Seriösa mediers arbete, med granskning och efterforskning, har sällan varit viktigare. I dessa tider lär vi veta till vilken källa vi kan gå.



Fler artiklar för dig