Unrwa, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, bildades 1949 och har sedan dess varit Förenta nationernas organ för att ge bistånd till palestinier. När Israel anklagade Unrwa för att 12 anställda skulle ha deltagit i attackerna den 7 oktober pausade flera länder sitt bistånd, så även Sverige och Sida, för att utreda så att inga pengar hamnade i terroristers fickor. Pausen mötte kritik, bland annat från biståndsorganisationer. Vissa menade att det saknades stöd för Israels anklagelser och sedan februari har så gott som alla länder återupptagit biståndet.
Den 5 augusti bekräftade FN att nio anställda avskedats efter allvarliga misstankar om att de varit inblandade i attacken då 1 200 israeler dödades och 250 personer kidnappades, som Dagen skrivit om. De anställda är inte dömda men efter en omfattande utredning avslutas deras kontrakt. FN:s talesperson Farhan Haq gick inte närmare inte på vilken inblandning de anställda hade haft men sa: ”För oss är varje deltagande i attackerna ett enormt svek mot den sortens arbete som vi ska göra för det palestinska folkets räkning”. I mars anklagade Israel Unrwa för att ha fler än 450 terrorister anställda bland sina 32 000.
Trovärdigheten är det viktigaste verktyg FN har. Unrwas oförmåga att hålla rent i sina egna led är ett gigantiskt svek, inte minst mot alla drabbade 7 oktober, men också mot alla som lider i Gaza och måste kunna lita på att hjälparbetaren inte är en terrorist.