Ledare

Vilken resa sedan, Lasse Svensson

Kommentar: Equmeniakyrkans förste kyrkoledare lämnar över stafettpinnen

I dag publiceras Dagens intervju med avgående kyrkoledaren för Equmeniakyrkan: Lasse Svensson. ”Mitt livs resa”, kallar Svensson det för. Denna resa har skett parallellt med att tre samfund gjort en än större och mer utmanande resa: att sammanfogas till ett, där alla får plats (och nog har det skavt lite och varit trångt ibland).

Det har med all säkerhet funnits tidpunkter där processen att hitta en gemensam väg framåt för Svenska baptistsamfundet, Metodistkyrkan i Sverige, och Svenska missionskyrkan med olika teologi och rika egna traditioner inte varit alldeles enkel, men på något sätt har det ändå gått. Och även om det givetvis finns många att tacka för detta, finns det ingen anledning att förringa Lasse Svenssons stora och inom samfundet mycket uppskattade insats. Tvärtom.

Det är under hans ledarskap Equmeniakyrkan har blivit ett samfund där församlingar och medlemmar har en självklar identitet som equmenianer (eller vad de nu ska kallas – det är ännu lite oklart). Givetvis finns fortsatta och stora utmaningar att vänta framåt. En åldrande rörelse behöver fortsätta arbetet med att förnyas och föryngras. Men på många håll är det just en rörelse, där det rör på sig, där nya människor hittar sitt andliga hem i Equmeniakyrkan. Det är något samfundet kan tacka Gud för, när dess förste kyrkoledaren nu gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa. Den spännande resan fortsätter!

Fler artiklar för dig