Ledare

Även i tider av ilska måste Israel hedra lagen

Frida Park: Allvarliga anklagelser om systematiska övergrepp mot palestinska fångar

Den 7 oktober 2023 kommer för alltid markera tidpunkten för när ett oförberett Israel blev attackerat av terrorister som mördade, lemlästade och kidnappade civila israeler. Attacken var utstuderad och grym. Fortfarande hålls över 100 israeler gisslan. Och givetvis ingår det i terrororganisationen Hamas plan att Israel vill utkräva hämnd.

Skillnaden mellan Hamas och Israel är att det ena är en terrororganisation som inte skyr några medel, mördar urskiljningslöst och inte tvekar att använda barn, sjukhus och skolor som sköldar. Det andra är en demokratisk stat som förbundit sig att följa internationella konventioner, även krigets lagar såsom folkrätten. Det inbegriper att behandla sina fångar på ett rättssäkert sätt.

De anklagelser som riktats mot Israel från palestinska fångar som släppts, FN:s människorättsorgan och israeliska människorättsorganisationer om tortyr och våldtäkter i överfulla fängelser är mycket allvarliga. Israel måste följa internationell rätt och hedra även terroristers rätt till en saklig prövning i domstol. Ilska över bestialiska dåd får inte leda till avhumanisering. Straffet för de fruktansvärda dåd flera av terroristerna som sitter fängslade utfört mot civila israeler ska inte utfärdas av misshandlande fängelsevakter, soldater eller poliser, utan av domstol. Som den israeliske försvarsministern Yoav Gallant sa: “även i tider av ilska gäller lagen för alla”.


Fler artiklar för dig