Ledare

Tveksamt om en samfundsledare ska stå kvar som partimedlem

Ledarpodden: USA är ett skräckexempel på hur illa det kan gå när kristna lierar sig för nära med politiska partier

Ledarpodden tar sig i detta avsnitt an hur politiska kyrkans ledare kan vara. Nyvalda kyrkoledaren Karin Wiborn berättade nyligen i Dagen att hon är medlem i Vänsterpartiet. Steven Crosson, ledarskribent, Frida Park, opinionsredaktör och Öyvind Tholvsen, ny ledarskribent på tidningen Dagen, samtalar om det finns skillnader mellan olika samfund – spelar det någon roll vilket parti en pastor eller samfundsledare är med i? Samfunden har olika kultur och ideologiska preferenser, något statsvetarprofessorn Magnus Hagevi forskat på. Gissningsvis, tror poddarna, hade det varit en större skräll om Pelle Hörnmark, föreståndare för Pingst FFS, hade bekräftat ett medlemskap i Vänsterpartiet, men inte i lika hög grad om det hade varit Kristdemokraterna.

Många frikyrkliga har varit politiskt engagerade, suttit i riksdagen och till och med startat partier. Men vilka risker eller fördelar finns det för en pastor eller samfundsledare att ha ett partipolitiskt engagemang, medlemskap eller förtroendeuppdrag?

I USA är det tydligt hur partipolitiken tillåtits polarisera kristenheten. Vad beror evangelikalernas stöd för Trump på, är alla trumpister som röstar på Trump och är ens alla evangelikaler trogna kyrkobesökare? I podden får vi också höra ledarskribenternas gissning om vem som vinner det amerikanska presidentvalet – Kamala Harris eller Donald Trump.

Lyssna på podden:

Fler artiklar för dig