Ledare

Alla ideella borde skriva in sitt kyrkengagemang på CV:t

Frida Park: Arbetsgivare som inte inser värdet av frivilligt engagemang vet inte sitt eget bästa

Det är inte anställda som bygger Guds rike. Citatet från Julia Wellstam i Dagens dokument om utmaningarna att få unga att engagera sig ideellt, fastnar. Naturligtvis kan anställda vara med och bygga Guds rike, men det är de ideella som bär församlingen. Söndagsskola, läger, städning, fika, diakoni, tonårsverksamhet, dagträffar, fastighetsskötsel – det här är områden som ofta vilar på de ideellas axlar och dem förutan är de anställda vingklippta. För präster och pastorer i mindre församlingar är det extra kännbart när ideella saknas. Så kännbart att det kan bidra till sjukskrivning, vilket Dagen skrivit om nyligen.

Vid en snabb överblick verkar det som att det bland engagerade i kyrkan saknas en generation – de som är mellan 40–50 år. Vid kaffebryggaren och bakom snöskyffeln återfinns de unga och de äldre. Här har kyrkan ett arbete att göra, var är de och varför?

Det är givetvis välkommet att regeringen inser värdet av ett ideellt engagemang för unga. Det behöver även arbetsgivare göra. Det kan nog förekomma att en anställande chef kan vilja ställa följdfrågor när någon uppger ”ideell barnledare i kyrkan” på sitt cv. Men det kan göra med frimodighet, eftersom det ger kompetens, erfarenhet, bygger karaktär och god övning i att möta många olika människor, med skilda bakgrunder. En veritabel skatt för varje verksamhet som söker engagerad och initiativtagande personal. Det är ju bra för vem som helst att ha ett ideellt engagemang i kyrkan. Rena rama personutvecklingen.


Fler artiklar för dig