Ledare

Tid för församlingarna att se över ekonomin

Kommentar: Låt de trista exemplen bli en påminnelse om att de goda åren är över

Ett ekonomiskt stålbad. Så beskrivs framtiden för Håbo pastorat efter att ekonomin havererat. Det har, som Dagen skriver om, varit allt från dyra rekryteringar till kostsamma renoveringar, lån till uppstart av begravningsbyråer och – inte minst – investering i en avancerad kafferost som till slut fått pastoratet att dra åt kranarna och säga upp personal. En alltigenom trist historia. Varje gång en församling tvingas till neddragningar drabbas anställda, invånare, medlemmar och till syvende och sist kyrkans uppdrag att leva ut evangeliet.

Och det är inte bara i Sverige och i Svenska kyrkan som så är fallet. Förra året gick ett av pingstförsamlingens bolag i norska Kristianstad i konkurs. Bolaget ägde lokalen där församling huserar. Huruvida det fanns någon kafferost planerad i verksamheten är oklart.

De ekonomiskt goda åren för såväl privatpersoner som organisationer verkar vara över. Där det tidigare funnits möjlighet till satsningar och glad optimism är det nu andra tongångar som gäller. Ekonomisk sparsamhet och återhållsamhet är åter värden som av nödvändighet behöver råda för församlingars verksamhet. I annat fall riskerar ytterligare kyrkor, såväl svenskkyrkliga som andra, att drabbas av trista stålbad.

Fler artiklar för dig