Ledare

Största protesterna i Israel sedan 7 oktober

Kommentar: Kidnappade israeler hittade döda i Gaza

Hundratusentals människor har tagit sig ut på gatorna i Israel för att protestera mot regeringens hanterande av situationen för de många människor som fortfarande befinner sig i Hamas våld. Detta efter att sex unga vuxna Israelers kroppar återbördats från Gaza. Israelerna var bland de drygt 250 personer som kidnappades den 7 oktober och de har sedan dess hållits som gisslan under jord. Flera togs när de närvarade på musikfestivalen Nova. Demonstranterna vill nu ha en uppgörelse för att få gisslan frisläppt.

Israeliska armén har uppgivit att det är sannolikt att offren levde fram tills helt nyligen, då de avrättats av Hamas i och med att de Israeliska styrkor som haft som mål att rädda gisslan kommit nära.

Att israeler nu protesterar mot premiärminister Netanyahu är förståeligt. De brutala avrättningarna av oskyldiga gisslan väcker vrede. Sorgen som anhöriga, vänner och familj nu ropar ut över Tel Avivs och Jerusalems gator är drabbande: Inga fler avrättningar – få en vapenvila på plats!

För Israel är 7 oktober ett fortfarande ett öppet sår som på intet sätt är läkt. Inte så länge civila hålls som gisslan och mördas av en terrororganisation.

Lidandet är oerhört även för civila palestinier i det krig som startades den 7 oktober. En fredlig lösning är nödvändig och då kommer Israel och dess motpart att behöva sätta sig ner för att diskutera hur en framtid med samexistens mellan israeler och palestinier att se ut. Då behövs uppgörelse och dialog.

Fler artiklar för dig