Ledare

Ledarskribenternas ändrade mobilvanor

Ledarpodden: Vi vuxna måste gå före och visa på goda skärmvanor

Hur mycket skärmtid tål Sveriges barn och unga? Den frågan avhandlades när ledarskribenterna Frida Park, Steven Crosson och Öyvind Tholvsen möttes för veckans samtal i Ledarpodden.

Nyligen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer som bland annat innefattar tidsgränser för barn och unga. Detta då det visat sig att barns skärmtid ökat samtidigt som barn sover sämre, inte tillbringar lika mycket tid i gemenskap med andra och rör sig allt mindre.

Digitaliseringsvågen som svept över världen har i många fall varit oreflekterad. Nu svänger pendeln – vilket är klokt. Även baksidan av myntet behöver nagelfaras.

Att det nu finns tydliga rekommendationer och riktlinjer kan vara bra som en utgångspunkt för samtal om vad som är en rimlig mediekonsumtion för den enskilda familjen. Även i församlingar förekommer ofta samtal om skärmbruk. Både i den dagliga verksamheten, på församlingshelger och i själavårdssamtal.

En orsak till att unga använder så mycket skärm i dag kan bero på att föräldrar vill skydda mot hot och faror i den fysiska världen. Men allt för ofta missar man att det i den digitala världen finns en uppsjö av intressen som inte har barnens bästa för ögon såsom kommersialism, kroppshets och stress.

Ungas skärmtid är viktig men även många vuxnas behöver reflektera över sin skärmtid – både som förebilder och för sin egen skull. Ledarskribenterna berättar också om sina egna ändrade vanor. Kommer de kunna hålla fast vid dem?


Lyssna här

Fler artiklar för dig