Ledare

Utrikesministrar brukar inte avgå utan tunga skäl

Kommentar: Det brådskar med en skicklig efterträdare till Tobias Billström

Det var i sociala medier väljarna fick nyheten att utrikesminister Tobias Billström (M) med vemod och stolthet avgår i samband med riksdagens öppnande nästa vecka. Analyserna avlöser varandra – varför nu, vad är orsakerna, är det konflikter bakom, vilka talas det om som möjliga efterträdare? Ja, frågetecknen är många.

Åtta år, så länge var Billström omstridd och kritiserad migrationsminister i regeringen Reinfeldt. Som utrikesminister under blott två år har Natomedlemskapet rotts i land, en fjäder i hatten för en moderat minister. Dock med Billström, åtminstone på fotona, i skuggan av Ulf Kristersson. Men fortfarande befinner sig Sverige i ett läge där omvärlden är osäker, krig pågår i närområdet och konflikterna i Mellanöstern kräver sin uppmärksamhet – där Billström fått kritik för sin Israelvänliga hållning. Självklart kan det finnas personliga skäl bakom det tidiga avhoppet. Det kan också handla om konflikter mellan regeringschef och den tredje tyngsta ministern i riket. Kanske, eller kanske inte, kommer det klarna inom kort.

I skrivande stund är det inte klar med vem som blir efterträdare. Men det blir utan tvekan en moderat. Det brådskar för Kristersson att skaka fram ett nytt namn som innehar tillräcklig erfarenhet och kunskap för att under en orolig tid skickligt chefa över utrikesdepartementet. Brådskan sitter också i behovet att slå hål på rykten om att krisen i regeringen kan sprida sig.

Fler artiklar för dig