Ledare

Det börjar med nedlagda förskolor

Steven Crosson: När befolkningssiffrorna pekar nedåt förändras samhället i grunden

Sveriges befolkningstillväxt var under det första halvåret 2024 den lägsta på hela 2000-talet. Detta enligt SCB som nyligen presenterat ny statistik över hur landets befolkning förändrats. En del av den låga befolkningsökningen beror på att man nu rensar upp och får bättre ordning i folkbokföringen. Men det beror också på att barnafödandet i landet fortsätter att minska vilket får betydande och långvariga konsekvenser för hela samhället.

Som denna ledarsida tidigare har skrivit om minskar även barnafödandet globalt. Från Sydkorea till Italien så föds det färre barn. Länge har de nordeuropeiska länderna haft något högre födslotal i jämförelse med exempelvis södra Europa men nu pekar siffrorna brant nedåt även här. Befolkningspyramiden är i takt att vändas upp och ner.

När Sveriges kommuner och regioner (SKR) blickar framåt ser man att de små barnkullarna kommer att betyda att runt 1000 förskolor kommer behöva stängas inom de närmsta åren. Spanar man framåt ytterligare några år kommer likande nedläggningsvågor ofrånkomligen drabba även grundskolor och gymnasier då färre barn kommer gå där. Sedan följer arbetsmarknaden som kommer att drabbas av brist på arbetskraft. Därmed kommer också skatteunderlaget bli svagare. I framtiden kommer få unga kommer behöva ta hand om en befolkning som blir äldre, får ökade vårdbehov och därmed blir kostsammare. Om inte utvecklingen vänds, det vill säga.

Befolkningskrisen kommer i takt med att åren går bli allt mer påtaglig. Vården. Skolan. Omsorgen. Pensionen.

—  Steven Crosson

Redan idag kan vi se hur ett samhälle utan barn och befolkningstillväxt ser ut. De finns lite överallt i det svenska landskapet. De övergivna platserna. Där fabriken lagt ner och flyttlassen gått. Tomma skyltfönster och ekande hus. Tomma lekplatser. Detta är inte den levande landsbygden med sina möjligheter och utmaningar utan de orter som bokstavligen rostar bort.

Bland de trots allt bor kvar finns ingen ork eller några pengar att reparera det som gått sönder. Samhällsservice som skola och förskola har för länge sedan lagt ner. I de öde samhällena finns det sällan någon anledning att måla om fasaderna.

De låga födslotalen leder redan nu till att planerade förskolebyggen i välmående villaförorter läggs i malpåse. Men snart kommer de att börja stänga. Och det kommer inte sluta där. Befolkningskrisen kommer i takt med att åren går bli allt mer påtaglig. Vården. Skolan. Omsorgen. Pensionen. Det och mycket till kommer att få omdefinieras när befolkningen krymper och de äldre får allt större vårdbehov. Kommer de barn som ändå föds i det läget att prioriteras socialt och finansiellt? Eller finns det risk att det blir en negativ spiral där minskade barnaskaror leder till allt mindre fokus på barns behov?

Trots att det kan tycks mörkt kan utvecklingen vända och befolkningstalen peka uppåt. Detta kan i princip ske på två sätt. Antingen genom ökad invandring. Eller så kan befolkningen öka genom att födslotalen ökar. Vilken väg som väljs återstår att se. Men det brådskar, om vi inte inom en snar framtid ska se stora försämringar inom den offentligt finansierade välfärden. Med början i förskolorna.

Fler artiklar för dig