Ledare

Rätt att Ibn Rushd blir av med statsbidraget

Kommentar: Det bekymmersamma i sammanhanget är ärkebiskopens stöd.

Studieförbundet Ibn Rushd har, som Dagen rapporter om, blivit av med sitt statsbidrag. Detta har kommit att kritiserats av ärkebiskop Martin Modéus som på X/Twitter skriver att beslutet är ”bekymmersamt” och att utbildningsministerns kommentarer i ämnet ”underblåser fördomar”.

Det är inte första gången Ibn Rushd är i blåsväder. Tidigare har Region Stockholm återkrävt skattemedel från Ibn Rushd med motivering att material av icke-demokratiskt innehåll spridits. I Gävleborg har regionen sett allvarliga brister och återkrävt bidragen för 2023 och 2024. Listan fortsätter.

Studieförbundet återkommande kritiserats för att vara en del av det islamistiska Muslimska brödraskapet, bland annat i en rapport från MSB. Folkbildningsrådet skriver att Ibn Rushd inte förmått att visa respekt för de mänskliga rättigheterna, grundläggande demokratiska värderingar och att de dessutom främjat antidemokratisk verksamhet.

Nog är det bekymmersamt. Men det blir också bekymmersamt när ärkebiskopen väljer att rycka ut till försvar för just en sådan organisation. Modéus har rätt i att vi måste motverka fördomar mot muslimer – givetvis är inte alla muslimer islamister. Men kritik mot Ibn Rushd är inte samma som kritik mot islam eller muslimer utan mot en organisation som faktiskt förtjänar kritik. Att skattepengar hindras från att gå till islamism är inte att ”underblåsa fördomar”. Det är rätt och riktigt.


Fler artiklar för dig