Ledare

Hur ska Netanyahu rädda gisslan?

Frida Park: Hamas plan - tvinga fram vapenvila och stärka sina led

Hundratusentals israeler protesterar mot Benjamin Netanyahus krigföring i Gaza. Främst i ledet står anhöriga till gisslan och ropar efter vapenvila och överenskommelse så att gisslan, efter snart ett år i fångenskap, ska få komma hem.

Det är inte första gången en israelisk regering har att hantera svåra gisslansituationer. En av de mest kända, vid Entebbeflygplatsen i Etiopien 1976 där palestinska aktivister och två vänsterradikala tyskar höll ett helt flygplan gisslan, innebar att premiärministerns storebror, Jonathan Netanyahu, var bland dem som förlorade livet i den riskfyllda fritagningen. Hela operationen bytte namn för att hedra Netanhyahu d ä som var befälhavare – till Operation Jonathan.

Det här vet många demonstranter. Regeringen vet det. Hamas vet det. Och, som tyska Bild avslöjat efter att de fått fatt i dokument från en av terrororganisationens högste ledare, det ingår i Hamas plan att till fullo utnyttja anhörigas, allmänhetens och omvärldens känslor för gisslan för att av Netanyahus regering pressa fram en överenskommelse om vapenvila.

I dokumentet står det: ”Fortsätt att utöva psykologiskt tryck på fångarnas familjer, både nu och i den första fasen (av vapenvilan, red.anm.) så att det offentliga trycket på fiendens regering ökar.” Ingenstans nämns civila i Gaza som lider svårt av kriget. Dem bryr sig inte Hamas om. Terroristernas syfte med vapenvila är att kunna stärka den egna militära förmågan.

Ingenstans nämns civila i Gaza som lider svårt av kriget. Dem bryr sig inte Hamas om.

—  Frida Park

Omänsklig tortyr, släppta videofilmer på gisslan där de vädjar om att bli fria och kritiserar regeringen, sms till allmänheten med ”budskap från gisslan”, avrättade gisslan – allt detta är en del i Hamas plan för att öka trycket på regeringen att gå med på villkoren. Dröjer vapenvilan är planen att medier ska skriva att det är Israels fel.

Hamas kräver bland annat att ett hundratal dömda för mord, som avtjänar livstidsstraff i israeliska fängelser, ska släppas. Men också att ”arabiska styrkor stationeras längs de östra och norra gränserna”. Syftet är att bakom dessa led kunna upprätthålla ”våra väpnade styrkors förmåga” att fortsätta striderna mot Israel. En av knäckfrågorna förblir Philadelphi-korridoren som inte Israel vill släppa kontrollen över eftersom man befarar att terrorister kommer använda sig av tunnlar för att genomföra attacker på israelisk mark.

Esther Buchstab, mor till den döde gisslan Yagev Buchstab, en av de sex i gisslan som mördades av Hamas häromveckan sa inför Knesset att sonen dött när IDF närmat sig gisslan: ”Militärt tryck återför inte gisslan levande, det dödar dem. Jag tror inte att armén bär skulden för detta, det är regeringens politik.”

Netanyahu och hans högerregering har nu att balansera omsorgen om återstående 97 gisslan (varav 33 ska vara bekräftade döda) och civila i Gaza mot risken att en vapenvila innebär att terroristerna ökar sin förmåga att fortsätta mörda oskyldiga. En hel värld väntar andlöst i hopp om ett slut på striderna och om befrielsen av de gisslantagna – oavsett om det de facto är terroristernas plan eller ej.

Fler artiklar för dig