Ledare

Om dikeskörningar kring manligt och kvinnligt inom kyrkan

Ledarpodden: “Klarar inte män av att anpassa sig – det har kvinnor gjort i alla tider”

Pågår det en feminisering i kyrkan? Hur ser den ut och stämmer det att allt fler män väljer bort att bli ledare inom till exempel frikyrkan? I ett samtal mellan Steven Crosson, Frida Park och ledarsidans gästkrönikör Simon Holst, följer vi upp frågorna efter Holsts senaste krönika.

Simon Holst betonar hur välkommet det är med fler kvinnor som söker sig till ledande positioner inom kyrkan – alldeles för länge har det varit en uteslutande manlig domän. Men vi måste vaka över så vi inte hamnar i motsatt dike i framtiden.

Park lyfter ”boyfriend-lovsång” och att kvinnor är mer nöjda med sina församlingar. Viktigt att ge män utmaningar, säger Holst, som tillägger att vi ofta har ett fokus på en snäll och fin kyrka – vilket inte är fel. Holst tar bland annat upp att Alpha anpassat sig för att nå dem som är svårast att nå med evangelium: 26-åriga sekulariserade män. Ska man då arbeta för att ha ett mer manligt tilltal? Vi måste predika ett helt evangelium, säger Frida Park och poängterar att kvinnor genom alla tider har fått anpassa sig när den manlige pastorn talar om ”bröder” och ”man”, klarar inte män av att göra samma sak tillbaka?

Lyssna på hela avsnittet här


Fler artiklar för dig