Ledare

Kristna besvikna på Donald Trump efter tv-debatten

Kommentar: Människovärdesfrågan väger tyngre än betänkligheter om presidentkandidatens moraliska virke

Under söndagen avvärjdes ett misstänkt planerat mordförsök på Donald Trump. Detta har fördömts av såväl president Joe Biden som demokraternas presidentkandidat, vicepresident Kamala Harris.

Det politiska våldet fördöms av politiker från såväl höger som vänster, men blir trots det allt mer explicit. I mordförsöket mot Donald Trump i juli skadades Trump själv lindrigt och en åskådare dog.

Våldet risker även att ta fokus från de stora frågor som USA:s väljare nu står inför. Och dessa är inte få. Ekonomin, invandringen, världssäkerhetsläget, arbetsmarknaden och ledarskap är några frågor som de amerikanska väljarna anser som viktiga.

Även abort är en fråga som många, framför allt troende, anser som viktig i det kommande valet. Men när Donald Trump och Kamala Harris debatterade frågan i tv den 11 september kom många kristna att bli besvikna. Dels över att Trump inte går tillräckligt långt för att, som man ser det, försvara människovärdet. Men bland många troende finns också en osäkerhet kring Donald Trumps faktiska ståndpunkt i frågan, då han har svarat undvikande till hur han ställer sig inför ett nationellt abortförbud.

Dock finns bland kristna en ännu större oro att, som John Shelton vid Advancing American Freedom säger till Christianty Today, att aborttalen riskerar att öka i landet om Kamala Harris blir president. Det gör att många troende för vilka abortfrågan är avgörande, trots allt lutar åt den republikanska kandidaten.

Fler artiklar för dig