Ledare

Registerkontroll i hemtjänsten är minimum

Kommentar: Våldtäkter inom hemtjänsten ska bara inte kunna få hända.

Utredningen kring hemtjänstpersonal som förgripit sig sexuellt mot brukare växer. En person är avskedad och tre personer är avstängda, rapporterar SVT. Fler kvinnor misstänks ha blivit utsatta för sexuellt övergrepp och våldtäkt av någon som är anställd för att vårda och visa omsorg mot dem. Kränkningen blir dubbel. Själva övergreppen är fruktansvärda i sig, men lägg därtill att personerna, som behöver hjälp och stöd av främmande människor som man släpper in i sitt hem, riskerar att tappa allt förtroende för personal man är helt eller delvis beroende av. Hemmet blir inte längre den trygga plats det ska vara.

I dag är det inte lag på att den som vill arbeta inom vård och omsorg, till exempel inom hemtjänst, måste uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret. Till skillnad mot till exempel förskola och skola. Det är alltså möjligt för personer som dömts för till exempel sexualbrott att arbeta inom hemtjänsten eller LSS. Men flera kommuner kräver ändå registerutdrag, som till exempel Katrineholm, Malmö eller Mölndal.

Uppsala har inte varit en av kommunerna som krävt registerkontroll. Det inför man nu. Nu ska sägas att inte heller detta är en garant för att brukare ska kunna känna sig trygga med vård- och omsorgspersonal. Även tidigare ostraffade kan begå våldsbrott. Men det är en början. Arbetet för att säkerställa att alla som är beroende av vård och omsorg ska kunna vara trygga måste fortsätta på många plan. Våldtäkter inom hemtjänsten ska bara inte kunna få hända.

Fler artiklar för dig