Ledare

Därför uppvisar vänstern ett ointresse för religion

Ledarpodden: Men högern fokuserar för mycket på avigsidorna

Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro har gett ut flera böcker om religionsfrihet, som Dagen skrivit om. Samma utgivningsintresse går inte att skåda bland vänsterförlag. I ett samtal med Dagens opinionsredaktör, Frida Park, säger Andreas Heinö Johansson, statsvetare och förläggare, att högern har en större öppenhet för andliga frågor, och att man kommit längre i att syna och granska religionens avarter, det betyder inte att de alltid hamnar rätt. Som nationalkonservativa partier som använder sig av det kristna ramverket för att flirta med muslimkritiska väljargrupper.

Henrik Jalalian, politisk redaktör på Dagens Etc, håller med om att vänstern ofta har en materialistisk grundsyn, men väldigt många personer med hjärtat till vänster är intresserade av och till och med engagerade i kyrkan. Det betyder inte att de nödvändigtvis vill göra politik av tron. Jalailan kritiserar Vänsterpartiet för att inte hållit gränsen mot antisemitism och lyfter även att staten måste stötta civilsamhället och varnar för att kapa stödet till trossamfund eftersom det kan innebära att samfunden blir beroende av andra krafter.

Heinö Johansson kontrar med att han inte är dogmatisk eller revolutionär gällande frågan om statsbidrag men slår fast att religionens plats i samhällsdebatten behöver uppgraderas. Det viktiga är värnandet av pluralismen. “Det religiösa rastret behövs i berättelsen om samhället”, säger Andreas Heinö Johansson, varpå Henrik Jalailan svarar: “Där känner jag mig träffad”.

Lyssna på hela avsnittet här

Fler artiklar för dig