Ledare

Risk för eskalering i Mellanöstern

Kommentar: Sannolikt att Hizbollahmilisen kommer att svara på attacken.

Under tisdagen började personsökare att explodera i Libanon. Sökarna har använts som kommunikationsmedel av den Iranstödda Hizbollahmilisen. Det rapporteras nu om dödsfall och 2800 skadade. Många av de skadade och döda uppges vara medlemmar i den terrorklassade Hizbollahmilisen, men även civila uppges ha drabbats. Flera medier uppger att det är Israel som står bakom operationen.

Läget i mellanöstern är allt sedan Hamas terrorattack den 7 oktober och det pågående kriget i Gaza mycket spänt. I norra delarna av Israel och mot gränsen mot Libanon, från vilken Hizbollah verkar, har runt 60 000 israeler evakuerats efter vad som beskrivs som nästan dagliga attacker. Men även på andra sidan av den libanesiska gränsen har många människor lämnat sina hem. I juli dödades tolv drusiska barn av raketer som Israel skyllde på terrororganisationen. Raketen slog ner på den fotbollsplan där barnen spelade boll.

Personsökarattacken är en del i den allt blodigare konflikten mellan Hizbollah och Israel. Hur den terrorstämplade organisationen nu kommer svara att och isåfall hur Israel i sin tur agerar är svårt att säga, men det tycks som att en eskalering och utvidgning av kriget blir allt svårare att undvika.

Hizbollahs krigskapacitet, logistik och förankring i lokalsamhället är både bredare och djupare än vad Hamas är, varför en upptrappning skulle riskera att bli mycket allvarlig.



Fler artiklar för dig