Ledare

Lotteriskandalen ett lågvattenmärke för S

Steven Crosson: Det bör inte vara möjligt för gängkriminella under socialdemokratisk flagg att lura äldre.

En politisk skandal. Något lämpligare sätt att beskriva saken gör sig knappast. Det handlar om Socialdemokraternas partilotteri om vars verksamhet det under de senaste veckorna framkommit flera allvarliga nyheter.

Från sin bas i Spanien har anställda försäljare med bakgrund i tung kriminalitet kunnat verka. Företaget har riktat in sig på äldre. Telefonförsäljarna har även fokuserat på att försöka sälja lotterna till förvirrade och sköra personer. Flera av de anställda har tunga cv:n. Mordförsök. Vapenbrott. Penningtvätt. Listan på anställdas bakgrund kan göras lång. Bland de som arbetat på företaget på uppdrag av Socialdemokraterna återfinns den tolvåriga Adrianas mördare. När partiledare Magdalena Andersson under sin tid som statsminister talade om att ”vända på varje sten för att stoppa gängkriminaliteten” kan man i dag konstatera att hon hade gjort gott i att börja med den egna verksamheten.

Det är graverande att ett parti som aspirerar på att leda landet underlåtit att kontrollera vilken typ av verksamhet som bedrivits i dess namn. Här går det inte att skylla ifrån sig på företaget i fråga. Det är Socialdemokraterna som beställt en vara och då är det givetvis också Socialdemokraterna som har i ansvar över hur den varan produceras och levereras. Detta hur har dessutom varit känt för partiet i många år.

Nu finns det ett behov av verklig reflektion och ansvarstagande hos det största oppositionspartiet.

—  Steven Crosson

Frågan om lotterier är känsliga för S. Den utredning som tidigare i år kom med förslag på hur partilotterier skulle kunna att reformeras möttes av stor kritik av bland andra Magdalena Andersson. Att det ens finns ett system med partilotterier är sett ur ett europeiskt perspektiv ovanligt men har varit en källa till stora inkomster för S: 42 miljoner årligen.

Det har från borgerligt och sverigedemokratiskt håll under lång tid funnits en kritik mot systemets utformning och upplägget som vissa menar varit anpassat för just Socialdemokraterna. Detta trots att även andra partier, inklusive M, har eller har försökt sig på liknande verksamheter. Dock har den socialdemokratiska lotteriverksamheten varit betydligt mer lönsam än andra partiers. Moderaternas lotteri gick med en mer blygsam vinst: 1,5 miljoner 2022.

När utredarens förslag så landade i förslag om begränsning av partilotterierna var detta något som inte togs med ro från S. På DN-debatt skrev oppositionsledaren att förslaget syftar till att ”tysta oppositionens röst och förmåga att granska regeringen genom att strypa ett enskilt partis finansiering”. Efter att det uppdagats närmare hur detta enskilda partis finansiering i själva verket går till är det svårt att ta Magdalena Anderssons ord på något större allvar.

Det bör inte kunna vara möjligt för gängkriminella att lura äldre under socialdemokratisk flagg. Att se behovet av att städa upp i den soppa som är Socialdemokraternas partilotteriverksamhet är givetvis inte att vilja tysta oppositionen.

Nu finns det ett behov av verklig reflektion och ansvarstagande hos det största oppositionspartiet. Ett ansvar som ytterst vilar på ledningen.

Fler artiklar för dig