Ledare

Sänkt bistånd - ett svek mot världens fattiga eller en nödvändig uppstramning?

Ledarpodden: PMU:s direktor och KD:s partisekreterare om förändringarna av det svenska biståndet.

Det är historiskt stora förändringar som svenskt bistånd nu står inför. Enprocentsmålet är slopat och biståndet minskas med 3 miljarder kronor.

I veckans avsnitt av Ledarpodden möts Liza-Maria Norlin, Kristdemokraternas partisekreterare och Niclas Lindgren, direktor PMU, för att diskutera vad detta kommer innebära för biståndsorganisationerna och de personer som de arbetar med att hjälpa.

Rysslands anfallskrig gör att en stor del av fokuset skiftar från länder där svenska biståndet traditionellt haft lång närvaro till Ukraina. På frågan om detta kommer få konsekvenser för dessa mottagarländer svarar Liza-Maria Norlin:

– När man prioriterar finns det alltid risk att någon drabbas och att något annat inte kommer att genomföras.

Samtidigt trycker Norlin på att det är regeringens prioritering att fortsätta att arbeta för fattigdomsbekämpning och förbättrad hälsa för de mest utsatta i världen.

Niclas Lindgren ser behov av förbättring och reform av biståndet men är samtidigt orolig över hur den ändrade biståndspolitiken kommer att påverka bilden av Sverige och den svenska självbilden.

– Vi har verkligen brytt oss om världen. Vi har haft en världsbild och en människosyn som många tagit rygg på. Det är viktigt i sig att när så många talar om en värld som är hopplös. Då behövs det röster som talar om hoppet, om möjligheten att göra någonting och där har Sveriges röst varit jätteviktig.


Lyssna på podden här


Fler artiklar för dig