Ledare

Kyrkorna har en viktig plats i samhällets beredskap

Kommentar: I församlingarna möts människor för stöd, empati, kaffe och tända ljus.

Omvärlden har på många sätt blivit mer osäker: det pågår krig i vårt närområde; klimatet förändras och temperaturen höjs med allt fler exempel av extremväder; nya sjukdomar som sprids med snabb hastighet över jorden; terrorism med mera. När listan på problem och hot radas upp blir det en allt annat än munter läsning. Men kanske nyttig. I dessa tider finns det extra behov att se över beredskapen och motståndskraften för hem, föreningar och företag. Den årligt återkommande beredskapsveckan är en nyttig påminnelse om behovet av planering inför kriser.

Beredskapen, som den lyfts fram i media, kan ibland framstå som en individuell historia. Samla konserver för att själv vänta ut katastrofen i någon grå bunker. Inget kunde vara mer långt ifrån sanningen. Aldrig blir det så klart att vi människor behöver varandra, våra gemenskaper, som under en kris. Som historien visat så är det när människor kommer samman och löser problem och utmaningar ihop som chanserna att ta sig igenom svårigheterna blir som störst. Starka civilsamhällen, grannskap och församlingar - människor som hjälper varandra - är den enskilt viktigaste faktorn för motståndskraft.

Församlingarna har sin givna plats i beredskapsarbetet. Det är i kyrkorna som människor kan samlas, få stöd och empati, en kopp varmt kaffe, tända ljus, be tillsammans och att stanna upp inför behovet av andlig reflektion som ofta uppstår när krisen kommer.

Fler artiklar för dig