Ledare

Går det kanske att skönja en ljusning i ekonomin?

Lägre räntor, skatter och inflation goda nyheter för familjer och civilsamhälle, skriver Steven Crosson.

Den senaste tiden har varit tuff för många svenska familjer och hushåll. Ekonomin var, sedd i bakspegeln, god under flera år. Arbetsmarknaden var stabil. Räntorna låga. Inflationen höll sig på en sund nivå. Sen kom pandemin, Rysslands krig mot Ukraina och allt tycktes bli ställt på ända.

De som vanligtvis kunnat klara sig bra, familjer med två medelinkomster, har i många fall tvingats se över utgifter och anpassat sig efter en ny verklighet. Men som vanligt är är det de redan utsatta som drabbades tydligast. När priserna på mat och drivmedel gått upp har detta märkts som mest för de som redan från början hade små marginaler. När varsel och anställningsstopp drabbat branscher har det varit de som behövt ett jobb mest som stått vid sidan.

Men möjligtvis börjar en ljusning i tunneln skådas. I veckan sänkte riksbanken återigen räntan. Finansminister Elisabeth Svantesson har låtit informera att kriget mot inflationen är över, något som gjort att regeringen kunnat sänka skatten.

Lägre räntor, lägre inflation och lägre skatter bidrar alla till att sänka den anspänning som vilat över åtskilliga familjers ekonomier. Det är mycket välkommet.

Men det är inte bara i den privata plånboken det tycks ljusna. Om prognoserna håller i sig kommer de lägre räntorna och den motade inflationen även att komma att lätta något på det tryck som civilsamhälle och församlingar stått i under de senaste åren.

Fler artiklar för dig