Ledare

Markinvasion av Libanon nästa steg?

Kommentar: Israels precisionsattacker mot Hizbollah fortsätter

Under söndagen fortsatte de israeliska attackerna mot mål inne i Libanon. Från södra Libanon sköts omkring 80 raketer mot norra Israel. De attacker som Israel genomfört mot främst Hizbollah i Libanon är på en nivå som aldrig tidigare skådats och är sannolikt planerade under väldigt lång tid. Den svenske Hizbollaexperten Magnus Ranstorp kallar dem för kirurgiska precisionsattacker. I Israel talas det nu även om att armén, IDF, vill se en begränsad markinvansion av Libanon med syfte att skapa möjlighet för de tusentals israeler som tvingats fly att återvända till sina hem.

Kaoset inom terrorstämplade Hizbollah är stort efter att den högste ledaren, Hassan Nasrallah, dödades i en israelisk attack i Beirut. Nasrallahs död tas emot med öppna armar av vissa kristna som hoppas att Israel ska befria Libanon från Hizbollas styre och skapa möjligheter för den libanesiska regeringen att återta suveränitet i landet. Andra kristna fördömer attacken. Ungefär 1000 personer har dött och en miljon libaneser är på flykt efter attackerna och FN står redo för att hjälpa med förnödenheter.

Genom attackerna mot bland annat Libanon och Yemen hoppas Israel visa att IDF är kapabla att slå till när som helst mot vem som helst och på så sätt Iran från att svara kraftfullt. Men syftet är även att visa Hamas att stöd inte kommer kunna fås från Hizbollah i Libanon och att detta ska påskynda frisläppandet av gisslan i Gaza.

Fler artiklar för dig