Ledare

Varför får troende fler barn?

Ledarpodden: Forskaren Erik Carlsson gästar Ledarpodden för fördjupa frågan om religionens betydelse för barnafödande.

Barnafödandet går ner i världen men bland troende är fertiliteten något högre än bland icke-troende. För att undersöka vad det beror på gästas veckans avsnitt av Ledarpodden av Erik Carlsson, senior forskare vid Åbo Universitet, som forskat på religionens betydelse för barnafödande.

Det finns bland religiösa ett högre barnafödande, berättar Erik Carlsson, och speciellt bland grupper med en hög grad av religiositet och en konservativ syn på sin religion. Tittar man på hur det ser ut i Sverige föder icke-troende minst antal barn medan svenskkyrkliga föder något fler och frikyrkliga föder flest.

En annan faktor som spelar stor roll för antalet barn är en persons ursprungsregion. Det finns stora likheter mellan hur många barn från en region, så som östra Afrika får, även om man inte tillhör samma religion. Kristna från Uganda får därför ungefär liknande antal barn som muslimer från samma land och ser statistiskt sett mer liknande ut än kristna från exempelvis Italien.

Anledningen till att troende får fler barn, menar Erik Carlsson, tycks bero på bland annat synen på familjen och vilka värderingar som råder. Dock går fertilitetssiffrorna inte bara ner bland icke-troende utan också bland troende. Undantagen är grupper som exempelvis amish och ortodoxa judar som fortfarande har betydligt högre barnafödande. I de grupperna värnar man också kulturell kontinuitet högt.

Lyssna på podcasten här

Fler artiklar för dig