Ledare

Fullständigt oacceptabelt när demokratins hjärta störs ut

Kommentar: Fullständigt oacceptabelt när demokratins hjärta störs ut.

Har en rörelse någon gång fullständigt spårat ur på samma sätt som delar av den propalestinska rörelsen nu gjort? Och på så kort tid? Ja, det finns många frågor om de propalestinska demonstranternas anständighet och motiv som reser sig efter att dessa under torsdagen kastat föremål mot politikerna, inklusive utrikesministern, under en session i riksdagen. Riksdagen utrymdes direkt och arbetet avbröts.

Det är nästan svårt att ta in att en grupp aktivister i riksdagen har bedrivit sin störande verksamhet i Sveriges högsta beslutande organ och centrat i den svenska demokratin. Det är själva definitionen av antidemokratisk verksamhet.

Sedan massakern på oskyldiga civila israeler för nästan precis ett år sedan har antisemitismen visat sitt fula tryne helt öppet i det svenska samhället – och globalt. Återkommande har folkvalda fått se sina mötesplatser och dialoger störda av demonstranter som skanderat och skränat. Att uttrycka stöd för palestiniernas sak är en sak. Det är givetvis helt i sin ordning. Gazaborna lider svårt under Hamas styre och det pågående kriget. Men sättet varpå man visar sitt stöd är oacceptabelt.

Det är orimligt när judiska studenter inte går trygga på sina campus. Det är fel när medborgare inte tillåts tala med sina folkvalda. Och det är att gå över en gräns när man genom fysik handling och hot stör ut arbetet i riksdagen.

Det räcker nu.

Fler artiklar för dig