Ledare

Tacka Gud för kungahuset

Kommentar: Kronprinsessans nya roll viktig i ett av världens mest sekulariserade länder

Bland kristenheten går meningarna måhända isär: republik eller monarki – vad är mest bibliskt? Det finns goda argument på båda sidor, men när vi nu i Sverige har ett kungahus finns det anledning att be för dem. Och tacka Gud för dem! Man behöver inte se kungen som utvald av Gud för att ändå uppskatta värdet av att det i en föränderlig värld finns något som står för och symboliserar något mer beständigt.

Vi kristna brukar ofta föra fram att det är i kristid som kyrkans viktiga roll i den svenska själen framträder som tydligast. En liknande roll har kungahuset.

Kungen själv, snart 79 år, spelade en viktig roll efter att Estonia förliste och efter tsunamikatastrofen. Han tvekade inte heller att under covids belägring av en hel värld peka på evangelium och på det kristna budskapets kärna: från mörker till ljus – från död till liv.

Carl XIV Gustafs arvtagare till kronan – Kronprinsessan Victoria – spelade en stor roll i framtagandet av drottning Silvias bönbok, som Dagen skriver om i dag. Men inte bara det. Nu kliver hon in som stämmoordförande för hovförsamlingen.

Det är ingen självklarhet att någon född i slutet på 1970-talet värnar kyrkan och den kristna trons viktiga roll – i sitt eget liv och som blivande monark och statschef för ett av världens mest sekulariserade länder.

Så oavsett om du föredrar presidenter eller kungligheter – finns det anledning att be för, och tacka Gud för, det svenska kungahuset.

Fler artiklar för dig