Ledare

Ett år sedan Hamas terrormassaker på israeler

Ledarpodden: Första steget måste vara en vilja att stoppa våldet

Efter ett år sedan terrororganisationen Hamas attackerade, mördade och kidnappade oskyldiga israeler är det svårt att se att det finns fred i sikte. I ett samtal mellan Dagens chefredaktör Felicia Ferreira, opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson, diskuteras vad som skedde då och vad som hänt under året som gott.

Några månader före 7 oktober besökte Felicia Ferreira en av kibbutzerna som blev attackerade av Hamas. En kvinna berättade om att det fanns hopp om försoning. Det fanns pågående samtal, broar byggdes och förhoppningarna inför en ljusare framtid mellan israeler och palestinier var levande. Det hoppet slogs i spillror när Hamas invaderade hennes kibbutz. Många dog, men kvinnan och hennes son lyckades gömma sig i skyddsrummet utan lås på insidan och hålla emot när terroristerna försökte ta sig in.

Hur kan människor i Sverige fira massakern? Varför sprider sig antisemitismen globalt? Finns den politiska viljan i USA, i EU att bidra till fred? I samtalet lyfts även det pågående kriget, förhandlingarna om vapenvila, diskussionen om det pågår folkrättsbrott eller folkmord och det palestinska folkets svåra situation. Det är värt att lyfta fram de muslimska röster som tar ställning mot hatet, mot Hamas och för fred. Nu eskalerar konflikten, marktrupper i Libanon, rakterer från Iran över Israel. Hur kan vi - som befinner oss i trygga Sverige - förstå konflikten och också bidra i arbetet för fred?

Lyssna på podcasten här



Fler artiklar för dig