Ledare

Kan vem som helst utge sig för att vara hedersexpert, Västerås?

Frida Park: Sjabbla inte bort viktiga frågor genom att sprida fördomar om frikyrkor

Det är egentligen en rätt gammal fördom. Ändå fortsätter den att poppa upp, i nya skepnader: att frikyrkan skulle vara en sekt. Den här gången var det en föreläsare, anställd av Västerås kommun, som pekade ut pingströrelsen och Hillsong som sekter eller ”sektliknande kontexter”. Samma föreläsare, Sara Holm Stålhand, samordnare för barnrättsfrågor, har påstått samma sak i tidigare föreläsningar. Inget olycksfall i arbetet alltså, likväl olyckligt.

Det är jättebra att kommuner vill sprida kunskap om problematiska miljöer, även subtila varningssignaler måste tas på allvar. Och det är också på sin plats att utan prut slå fast att det finns människor som farit illa i kyrklig och frikyrklig kontext. Detta är något frikyrkor idkar självreflektion kring, vilket inte minst samtalen i vår egen tidning är tydliga exempel på – ett ypperligt exempel på motsatsen till sektliknande kontexter. Inom frikyrkan går debattens vågor höga om teologi, medlemsvård, bemötande, normer och kultur. Gott så! Inte minst för att kyrkans trovärdighet skadas var gång människor behandlas illa.

Och ja, det finns ett mycket litet fåtal församlingar som fullständigt spårat ur och utvecklats till sektliknande och rent av livsfarliga sammanhang. Knutby är ett sådant exempel. Ett exempel som i årtionden felaktigt och oförtjänt kladdats på pingströrelsen. Medlemmar i frikyrkor har mött förakt och fördomar på grund av slarviga uttalanden likt de som gjordes i Västerås stads regi. Det finns inga ursäkter för en kommun att sprida sådan desinformation.

Särskilt allvarligt är att undersökningar visar att hälften av alla kristna barn och ungdomar möter kränkningar och fördomar i skolorna – det är något Västerås stad gärna skulle uppmärksamma, i stället för att som nu – riskera att försvåra deras situation.

Det finns inga ursäkter för en kommun att sprida sådan desinformation.

—  Frida Park

Det är klart, definieras sekt som en rörelse som bildas inom ett samfund och sedan knoppar av så kan man även peka ut hela den lutherska kyrkan som en sekt. Men det är inte vad som avses här. Inte ens den som är starkt kritisk till vissa teologiska ståndpunkter inom pingströrelsen och Hillsong kan med intellektuell heder i behåll hävda att dessa rörelser, som samlar miljontals världen över, är sekter eller sektliknande kontexter – det vill säga slutna, skadliga sammanhang som ingående kontrollerar sina medlemmar.

Här är det inte svårt att instämma med Håkan Järvå, psykolog och expert på sekter, som Dagen intervjuat, att det kan finnas en ängslighet som ligger bakom de missvisande bilderna och de rent felaktiga påståenden som yttrades. Alltför många har hamnat i en liknande fälla – att man utifrån rädsla för att bli utpekad som islamofob på måfå slänger in några kristna sammanhang när man ändå pratar om heder och hedersrelaterat våld. Men detta är i sig allvarligt eftersom resultatet av denna ängslighet leder till att man relativiserar hedersproblematik. Det är inte utan att man undrar: Är det verkligen vad Västerås stad önskar?


Fler artiklar för dig