Ledare

Dousas uppdrag är reform men glöm inte dialogen

Kommentar: Biståndsministern gör klokt i att lyssna in det kristna civilsamhället

När den nye handels- och biståndsministern Benjamin Dousa intervjuas i Dagen är det med lugnande ordalag han vänder sig mot det kristna civilsamhället. Biståndspolitiken behöver reformeras så att biståndspengarna går till demokratiaktivister och svältande kvinnor snarare än till byråkrater, eller slinker ner i korrupta fickor. Något som det är lätt att skriva under på. Att svenskt bistånd ses över och att felaktigheter åtgärdas är nödvändigt.

Samtidigt är det ingen hemlighet att synen på biståndet skiljer sig åt markant mellan partierna i regeringssamarbetet. Kristdemokrater och Liberaler har fått ge vika gällande enprocentsmål och biståndsnivå då Sverigedemokrater och moderater argumenterat för en minskning. Det är mitt i denna spänning som den nye ministern nu ska leda sitt politikområde i samarbete med biståndsorganisationerna och de personer de arbetar för och med.

Bistånd har för det kristna civilsamhället under lång tid varit en hjärtefråga och något som vara tätt förknippat med mission och den gyllene regeln. Oaktat om det är SD eller något annat parti som bestämmer nivån på hur det statliga biståndet kommer att fördelas så kommer detta kristna engagemang med all säkerhet att bestå. Därför gör handels- och biståndsministern klokt i att fortsätta ett nära samtal och ha ett gott samarbete med de kristna organisationer som arbetar med att hjälpa och stötta medmänniskor runt omkring på jorden.


Fler artiklar för dig