Ledare

Struntar Migrationsverket blankt i kritiken?

Varför har det inte satsats på ökad kunskap och rättssäkerhet för länge sedan?

I hur många år har jurister, pastorer, journalister och drabbade larmat om Migrationsverkets bristande enhetlighet och rättssäkerhet avseende hbtq-personer och konvertiter? Hur kan det komma sig att Statskontorets rapport återigen bekräftar bilden av Migrationsverket som att det saknas kunskap och att det därmed fattas godtyckliga, ”oenhetliga” och ”rättsosäkra” beslut?

Ja, det är svåra ärenden. Ja, det är viktigt att väga in många faktorer och fatta välinformerade, välgrundade och rättssäkra beslut. Varje person som på oriktiga grunder försöker lura sig till ett uppehållstillstånd (de finns – var så säker) förstör för alla med legitima skäl. Desto viktigare då att de personer som hanterar ärendena har den kunskap och de verktyg som krävs för att kunna fatta beslut som håller för granskning. Varför är inte det redan på plats?

Rätt personer, med asylskäl som innebär att man behöver skyddet i Sverige, måste givetvis få stanna. De som saknar asylskäl ska inte få stanna. Just nu är det särskilt svårt att få stanna. För dem som är rädda för sitt eget liv eller av andra skäl till varje pris vill undvika att återvända har naturligtvis starka motiv för att vilja övertyga Migrationsverket om att de ska få stanna. Men varken ”stram” och ”återhållsam” eller ”minimal” invandring får någonsin innebära att hbtq-personer eller konvertiter som behöver våra öppna hjärtan skickas iväg mot vad som kan bli deras död. Höj (kunskaps-) nivån, Migrationsverket!

Fler artiklar för dig