Ledare

Sektstämpeln spär på onödiga fördomar

Ledarpodden: Olämpliga uttalanden på föreläsningen om sekter och hederskultur i Västerås stads regi

I det senaste avsnittet av Ledarpodden väjer deltagarna inte för de svåra frågorna. Tillsammans med Öyvind Tholvsen, föreståndare i Lugnetkyrkan i Falun och ledarskribent på tidningen Dagen och Ulrik Josefsson, rektor på Akademi för ledarskap och teologi och redaktör för en antologi om Knutbyförsamlingen, samtalar Dagens opinionsredaktör Frida Park om sekter och hedersnormer. Är Pingströrelsen och Hillsong sekter eller sektliknande miljöer med hederskultur? Detta lyftes nyligen i en föreläsning i Västerås stads regi, som Dagen har skrivit om.

Föreläsningen har väckt stor uppmärksamhet - både bland dem som förfasar sig och menar att en kommun inte får sprida fördomar och desinformation, men också bland dem som har negativa erfarenheter av att ha befunnit sig i en frikyrklig kontext och välkomnar att frikyrkor pekas ut som osunda sammanhang.

Även om kristna församlingar kan ha problematiska tendenser är det olämpligt att använda begreppet “sekt” eftersom det per definition alltid är negativt, menar Tholvsen och Josefsson. Det är stigmatiserande och kan göra kristna barn och unga utsatta - och hjälper inte heller dem som farit illa. Det blir ett samtal om gränsdragningar mellan starka övertygelser och osunda tendenser, att vara minoritet (vilket hbtq-personer och frikyrkliga har gemensamma erfarenheter av) och vilka krav en individ kan ställa på gruppens övertygelser. Men deltagarna lyfter även behovet av självreflektion: finns det drag av hederskultur i frikyrkorna och har man verkligen transparens, maktdelning och reflektion på plats?

Lyssna på hela avsnittet:

Fler artiklar för dig