I takt med att hösten gör sitt intåg stiger temperaturen i USA. Valtemperaturen ökar i takt med att 5 november rycker allt närmre. Skillnaderna mellan kandidaterna kan få betydelse för oss i Sverige och syns bland annat inom säkerhetspolitiken (Nato, Ukraina och Israel) och klimatpolitiken.
Oavsett vem som väljs är det amerikanska presidentvalet betydelsefullt för den framtida freds- och säkerhetsutvecklingen både i Europa och i Mellanöstern – två regioner som just nu plågas av spänningar, krig och terrorism.
Sverige har i och med Natomedlemskapet blivit en integrerad del av den försvarsallians i vilken USA är den bärande partnern. Hur USA ser på Nato och väljer att agera kommer därför att få stora återverkningar på freden i Östersjöområdet i takt med att Ryssland blivit allt mer aggressivt mot dess grannar.
Det amerikanska presidentvalet är betydelsefullt för den framtida freds- och säkerhetsutvecklingen både i Europa och i Mellanöstern.
— Steven Crosson
Trump kritiserade under sin förra presidentperiod återkommande Natosamarbetet och har vid flera tillfällen hotat att USA helt ska dra sig ur försvarsalliansen. Harris hyser inga sådana ambitioner utan är har uttryckt stöd för internationella samarbetsorganisationer såsom Nato och FN. Om USA skulle dra sig ur Nato finns en överhängande risk att Ryssland kommer använda sig av detta för att ytterligare flytta fram sina positioner i östra Europa – något som då kan komma att få mycket allvarliga konsekvenser för exempelvis de baltiska staterna, Finland och Sverige.
Gällande kriget i Ukraina har Kamala Harris uttalat ett fortsatt starkt stöd för Ukraina medan Donald Trump menar att det stöd och de pengar som gått till Ukraina behöver upphöra – något som även det skulle komma att spela Ryssland och Putin rakt i händerna.
[ Fredrik Wenell: Trump och de obegripliga evangelikalerna ]
Förra veckan var det ett år sedan Hamas attackerade Israel och mördade 1200 oskyldiga civila. Vad som har följt är ett år av krig mellan terrorgrupperna Iranstödda Hamas, Hizbollah och den demokratiska staten Israel. Både Harris och Trump har under valrörelsen och tidigare varit noga med att visa sitt stöd till israelerna. Trump flyttade under sin förra presidentperiod den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och har uttryckt att han ser en tvåstatslösning som något som kan komma att bli mycket svårt att realisera. Harris står dock fast vid en tvåstatslösning.
I takt med att klimatet och skapelsen blir allt mer påverkat av mänsklig aktivitet och kommer att få allt större konsekvenser även för säkerhetsläget, inte minst i det för Sveriges vidkommande närliggande Arktis, är även kandidaternas syn på klimatkrisen av intresse. Här har Harris återkommande talat om klimatkrisen som ett existentiellt hot medan Trump gjort det motsatta och tagit USA ut ur internationella klimatåtaganden såsom Parisavtalet.
Kamala Harris syn på och plan för omvärlden är långt ifrån perfekt men det finns för svenskt och europeiskt vidkommande risker om Donald Trump skulle bli president varför valet den 5 november är av stor vikt även för oss.
[ Teologin om de sju bergen får kristna att rösta på Trump ]