Ledare

Pågår det ett folkmord i Gaza?

Kommentar: Var noga med begreppen, även om känslorna svallar

Det är svårt att följa nyheterna om kriget i Mellanöstern utan att beröras på djupet. När känslorna blir starka är det lätt att de tar överhanden och att ord används som är uttryck för ens starka engagemang, snarare än för sakförhållanden. Pågår det ett folkmord i Gaza?

Sydafrika har anmält Israel till Haag. Båda länderna har undertecknat FN:s folkmordskonvention. Men domstolens avgörande kommer ta tid. I väntan på det slutgiltiga avgörandet har domstolen vidtagit ”provisional measure” där man uttrycker att Israel måste hantera civilbefolkningen på ett humanitärt sätt. Det är dock inte att betrakta som att domstolen på förhand har godkänt anklagelsen om folkmord.

För att något ska anses vara just folkmord tar man givetvis hänsyn till vad som sker, men inte enbart. Det måste gå att knyta till uppsåt om folkmord – ”geonicidal intent”. Har den israeliska regeringen eller armén för avsikt att förinta palestinier? Ove Bring, professor em i internationell rätt, exemplifierar med Adolf Eichmanns plan för ”den slutgiltiga lösningen på judefrågan”. En sådan typ av deklaration eller uppsåt behövs för att domstolen ska slå fast att folkmord pågår.

Viktigt att förstå är att även om domstolen skulle landa i att det rent folkrättsligt inte pågår folkmord betyder det inte att inte andra folkrättsbrott pågår. Kränkningar av den internationella humanitära rätten, av krigets lagar kan och bör fortfarande prövas och de olika parterna ställas till svars.

Starka känslor och stort engagemang oavsett, det är viktigt att vara noga med begreppen. Annars urholkas de till att bli politiserade skällsord man smetar på en part man inte gillar.

Fler artiklar för dig