Ledare

Harris förhållande till kristna är en balansakt

Kommentar: Problem om hon uppfattas som motståndare mot kristna värderingar

Det var under ett kampanjmöte med den demokratiska presidentkandidaten Kamala Harris under söndagen som två pro-life aktivister ropade “Jesus är Herre” och “Jesus är kung”. Harris som var inne på ett resonemang om aborträttigheter när hon blev avbruten av aktivisterna svarade då snabbt “ni är på fel möte”. Ett svar som sedan kommit att kritiserats i valkampanjshettan.

Donald Trump och den republikanska valkampanjen har gjort sitt yttersta för att liera sig med kristna värden och grupper. Något som inte minst visas av Trumps utnämnande av tre konservativa domare till Högsta domstolen. Samma domstol upphävde sedan Roe mot Wade som under lång tid gjort abort till en rättighet i hela USA. Så inte längre.

För Harris innebär de kvarvarande dagarna av valrörelsen att balansera på en slak lina när det gäller att förhålla sig till de talrika personer som är både väljare och kristna. Från republikanskt håll framhålls gärna Demokraternas positionering som att de har övergivit traditionella och kristna värderingar. En som var snabb att påpeka detta var Trumps vicepresidentkandidat JD Vance som menade att aktivisterna gjorde “Guds verk” när de avbröt Harris. Bilden av Kamala Harris - verklig eller ej - om att hon skulle vara en motståndare till kristendom och kristna värden, kommer bli problematisk för Demokraterna om hon ska ha en chans att bli president.


Fler artiklar för dig