Ledare

Fattigt när det kristna suddas ut ur kulturen

Kommentar: Konsekvensen av kulturkriget blir en värld utan Händel, Bach och Caravaggio.

En grundskola i finska Nyland ställde nyligen in en planerad klassisk konsert av Händel. Detta eftersom verket som skulle framföras, det välkända Messiasoratoriet, har ett ”religiöst innehåll”. Messias uruppfördes i Dublin 1752 till förmån för ett barnsjukhus och är en av den klassiska musikens mest välkända, rent av värdefulla, stycken. Och ja, musiken innehåller referenser och citat från Bibeln och Jesu liv.

Den finska skolan resonerade att det här blir problematiskt. När kulturupplevelser med religiöst innehåll läggs fram för elever utan att ett likvärdigt alternativ samtidigt erbjuds eleven kan ju någon bli kränkt.

Resonemanget om att religion skulle vara skadligt och störande känns igen även från Sverige. Luciafiranden eller sommarpsalmer som upprör. Därför suddas det kristna långsamt ut. Denna form av kulturkrig där det kristna plockas undan och ersättas med någon form av ateistisk värdelöshet är dock bara tröttsamt.

Hur skulle kulturen se ut utan den kristna musiken och konsten? Den kristna trons betydelsen för samhället går inte att överskatta. Då liksom nu är bibel, psalmer och lovsång en helt integrerad del av kultur, musik, konst och samhälle. Om det kristna ska fortsätta att tas bort blir det heller ingen Bach, Sandell, Caravaggio eller Newton för framtida generationers elever. En fattigare värld.

Fler artiklar för dig