Samarbetet mellan polisen och kyrkor i Jönköping för att motverka gängrekrytering bland barn och unga är ännu ett exempel på när församlingar gör konkret skillnad i en svår samhällsfråga. Många är åtgärderna som diskuteras för att få bukt med gängkriminaliteten: hårdare straff, ny folkräkning, få stopp på narkotika- och vapenhandel. Men få insatser är så konkreta och avgörande som att få stopp på nyrekryteringen.
Grovt kriminella vänder sig till mellanstadiebarn på skolgården eller fotbollsplaner för att locka med pengar, status, gemenskap mot betalning i form av att barnen gör ärenden åt gängen. De ärenden kan visa sig vara att skjuta någon eller placera en bomb i någons trappuppgång. Här behövs vuxennärvaro och alternativ för barn som befinner sig i riskzonen. Polisen vet det. Många inom socialtjänsten vet det. Till och med justitieministern vet det.
Många kommuner har uppvisat en överängslighet inför att samarbeta med församlingar som har ett engagemang grundat i en levande tro. Här kan församlingar aktivt gå före och bjuda in till träffar mellan det offentliga och det kristna civilsamhället för att få till ett samarbete, inte enbart i utanförskapsområden, men också. Genom att öka dagens 30 kommuner som har tät kontakt med kyrkor kan avgörande krafter mobiliseras för att stoppa nyrekryteringen, erbjuda en meningsfull gemenskap och ge hopp till en utsatt generation. Det är att stå tillsammans mot gängen – på riktigt.
[ Måtte Jakob Forssmeds jakt på religiös analfabetism bli framgångsrik ]