Om inte allt för länge ska kyrkorna fira att det är 2000 år sedan Jesus dog och uppstod till frälsning och liv för hela världen. Många är överens om att en bra tid att fira detta är påsken 2033. Hur ska detta ske i Sverige, om Herren dröjer och vi får leva?
I Sverige, som ett prioriterat område på världsmissionskartan, vore en samling omkring en stark vision inför 2033 önskvärd. Sverige och Europa har under lång tid förändras och genomsyrats av nya värderingar. Men ropen efter mening, vänlighet och gemenskap hörs i dag. Vi önskar alla att vi mådde bättre.
De nya värderingarna som sekularismen kommit med har inte förmått ge hopp, tröst, kraft och mod till människor. Det finns en avsaknad av en gemensam berättelse som har bärkraft för nationen och icke minst för individen. Företrädare för det sekulära paradigmet är på defensiven eftersom de inte kan fylla existentiella tomrum i en efterkristen tid.
Det skulle kunna bli en efterlängtad vitamininjektion in i det ekumeniska samarbetet.
— Öyvind Tholvsen
I detta tomrum måste kyrkorna kliva fram. Och det är hög tid. Grunden är att alla ska få en möjlighet att upptäcka Kristus. Här har Alpha Sverige gått före tillsammans med den internationella Alphaorganisationen och skapat en alldeles egen vision 2033 som de nu lanseras med kraft. Alpha vill skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska vara med och fira, skriver de när de förklarar sina mål inför 2033: Alpha i alla 290 kommuner, att en miljon svenskar ska ha gått Alpha efter att alla har fått en inbjudan. Djärvt och visionärt. Frågan som dock infinner sig är hur förankrad den är?
Hänger samfund och kyrkor på? Alphas anslag är riktigt uppfriskande. Kan detta vara en beståndsdel i en bred, gemensam satsning som förenar kristenheten i ett gemensamt mål för 2033? På vilket sätt skulle detta kunna kompletteras?
[ Ny ungdoms-Alpha ska testas av 100 pilotförsamlingar ]
Stora kampanjer och aktioner kan kräva mycket och få oklara effekter. Men kanske är det likafullt läge för kyrkorna tillsammans att låta sin röst höras i samband med 2000-årsjubileet. Och varför inte skapa något som inte bara markerar Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd år 2033, utan också Jesu liv med början 2030. Ett tillfälle att lyfta den alltmer glömda men lika fullt revolutionerande berättelsen om Jesu liv som får sin anti-intuitiva upplösning i hans korsdöd och uppståndelse.
Den framstående historikern, Tom Holland, visar i sin bok Dominion vilken enorm, genomgående förändring av hela den västliga världens historia som detta innebar. Tänk om kyrkorna i Sverige tillsammans skulle kunna åskådliggöra detta. Det skulle kunna bli en efterlängtad vitamininjektion in i det ekumeniska samarbetet.
Redan 2025 blir ett viktigt ekumeniskt år där vi firar såväl 100-årsminnet av det stora ekumeniska mötet i Uppsala 1925 som 1700-årsminnet av den Nicenska Trosbekännelsen och kyrkomötet som den blev en frukt av. Men kyrkorna behöver skapa ny historia tillsammans. Det vore uppfriskande om ett kyrkligt ledarskap vågade göra nya avtryck för nya generationer i en ny spännande verklighet.