Ledare

Smärtsamt många barn kommer att sakna klappar, mat och frid i jul

Frida Park: Pris- och hyreshöjningarna slår obarmhärtigt hårt mot utsatta

Det julen egentligen borde handla om fick alla som såg årets andra avsnitt av Jul med Ernst i TV4 höra. Och det är en ganska bra idé att medan man står och trillar köttbullar (eller står i kassakön för att köpa färdiga sådana) tänka på hur julens budskap kan bli till handling. I julstressens tidevarv kan vi lätt få intrycket att det viktigaste är att ordna rätt antal julklappar och sorters sill medan moster hålls nöjd och glad med Jussi efter julgröten. ”Öppna hjärtat, släpp in”, som Kirschsteiger uttryckte det.

När tidpunkten för julfirande skulle avgöras föll valet på årets mörkaste och kallaste tid. I år ser den mörkare och kallare ut för fler än på länge. Vi är många som skulle kunna ägna en tanke och gåva åt barnfamiljer som inte har råd att köpa julklappar eller julmat. Stadsmissionen i Göteborg säger till TT att ansökningarna om hjälp inför julen har ökat med 38 procent. Men det är inte enbart oumbärliga julklappar för de små som efterfrågas utan mat för dagen. Att slippa somna hungrig. När skolan har lov blir det svårt att låta barnen äta sig mätta när pengarna sedan länge är slut. Julklappar är inte att tala om. Barnfattigdom är hunger, kyla, utanförskap och otrygghet.

Tindrande barnögon inför julen? Snarare rödgråtna.

—  Frida Park

Medan julkrubban ställs i ordning kan vi reflektera över att Jesusbarnet inte är ensamt om att sakna husrum. Under förra året vräktes 674 barn. Av dessa bodde 411 permanent med föräldern som plötsligt stod utan tak över huvudet, ofta på grund av att hyran inte kunnat betalas. Tindrande barnögon inför julen? Snarare rödgråtna.

Det är välkommet att regeringen i oktober gav Socialstyrelsen i uppdrag att se över hur vräkningarna av barnfamiljer kan minskas. Men mycket vet vi redan. Sedan länge arbetar Kronofogden för att få till samarbeten mellan den lokala socialtjänsten och hyresvärdarna. Pris- och hyreshöjningarna slår hårt mot de mest utsatta, de har inte tid att vänta till utredningen ska vara klar i maj 2027.

I Socialtjänstens rapport 2023 framkom det att 9 400 barn berörs av hemlöshet, som ledarsidan skrivit om tidigare. Men det är farligt att skriva för mycket om siffror. Det är så lätt att vi glömmer att bakom varje enskild siffra finns det ett barn som riskerar att växa upp i utsatthet, utan trygghet, utan visshet huruvida det kommer finnas tak över huvudet eller mat på bordet, vardag som julafton.

Tack gode Gud för civilsamhället som gör ovärderliga insatser. Det är inte bara Smyrnakyrkan i Göteborg som ger utsatta matkassar och på andra sätt bistår när livet blev obarmhärtigt och svårt. Över hela Sverige finns det församlingar och föreningar som blir räddningen när det offentligas skyddsnät brister. Utan dessa hade situationen för många sett ännu värre ut.

Men civilsamhällets insatser får aldrig bli en ursäkt för stat och kommuner (Göteborgs stad i synnerhet) att neka behövande hjälp. I väntan på utredning får inte arbetet stanna av med att motverka ofrivillig ensamhet, barnfattigdom eller hemlöshet. Och vi som kan, kan göra exakt vad Ernst säger: öppna hjärtat och släppa in.

Fler artiklar för dig