Ledare

Hopp och motståndskraft i en brusten värld

Chefredaktören har ordet: Principen är densamma – att vägra låta mörkret ta över

År 2024 mötte oss på Dagen med en dubbel verklighet: stora utmaningar för vår egen verksamhet och en värld fylld av lidande och konflikter. Vår egen kamp för överlevnad är förstås liten i jämförelse med de utmaningar världen står inför, men principen är densamma: att vägra låta mörkret ta över. Att, mitt i motvinden, välja att kämpa för det goda – i små och stora sammanhang.

Det reformerade mediestödet som skulle visa sig drabba riksspridda tidningar i allmänhet men de nischade, som Dagen, i synnerhet trampade in med fart 2024 och vi behövde minska våra kostnader. De flesta i mediebranschen var i början på året eniga. Nu var det vinna eller försvinna som gällde för en tidning som vår. Med dårars envishet bestämde vi oss för att vi ville växa trots betydligt sämre ekonomiska förutsättningar. En tyst bön om motståndskraft.

Det finns ett behov av det vi erbjuder – en röst som vågar tala om hopp, tro och ljus i en tid av mörker.

—  Felicia Ferreira

I slutet på året är det därför för oss på Dagen en glädje att kunna säga att vi har många fler prenumeranter och betydligt större räckvidd än vid årets början. Det visar att det finns ett behov av det vi erbjuder – en röst som vågar tala om hopp, tro och ljus i en tid av mörker.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) besöker tidningen Dagens nyhetsmöte.

Men det är förstås omöjligt att summera året som gått utan att också se det lidande som präglar vår värld. Fler människor än någonsin lever i fattigdom, och våldsamma konflikter sliter sönder både länder och liv.

Mer än en miljard människor lever i “akut flerdimensionell fattigdom” (enligt FN:s utvecklingsprogram och Oxford Poverty and Human Development Initiative). En halv miljard av dem bor i länder drabbade av våldsamma konflikter. Fattigdomsbekämpning som fram tills nyligen haft framgång har under 2024 avstannat eller backat och antalet beväpnade konflikter med stater inblandade är det högst uppmätta antalet sedan mitten på 1940-talet.

Konflikter som kommit extra nära oss på grund av någorlunda geografisk närhet har tvingat och hjälpt oss att se det stora lidandet i Ukraina, Israel och Gaza och det omänskliga som pågått i Syrien i över ett decennium. Bilder på livrädda gisslan, förtvivlade mödrar, massgravar, bortglömda fängelsehålor och människor som upplevt tortyr och förtryck rullas upp framför våra ögon från olika delar av världen. Och så de många och långa konflikterna som försvunnit bort i periferin. De som kanske ligger för långt borta för att vi ska kunna eller orka ta in. Det är en brusten värld vi lever i.

Det ter sig frestande att välja att ge upp inför mörkret men tillsammans behöver vi envist kämpa för ljuset och vissheten som finns i den kristna människosynen att det inte handlar om vad människan är utan vad hon kan bli.

När analysföretaget Kairos future framtidsspanar noterar de en pendel som håller på att svänga. Globaliseringens vindar avtar till förmån för nationell självhävdelse och individuell frihet vänds till kollektiv kraftsamling. I det senare skymtar kanske ändå något hoppfullt. Vågar vi hoppas på en värld i allmänhet men en kristenhet i synnerhet som ekumeniskt och kollektivt kraftsamlar runt hoppet och tron på att vi människor är skapade för något helt annat än krig och förstörelse?

kvinna lovsång bön kyrka frikyrka

Här i Sverige ser vi små men betydelsefulla tecken på just en sådan kraftsamling. Mitt i alla dystra nyheter om gängvåld och utanförskap finns en spirande rörelse där allt fler unga söker sig tillbaka till frågor om tro, mening och gemenskap enligt Ungdomsbarometerns trendrapport för 2025.

Med stor sannolikhet lockar den kristna trons kärna med en hälsning om hopp som övergår vårt förstånd, innanförskap i stället för utanförskap, inkludering och integrering samt ett outtröttligt arbete för att upprätthålla medmänsklighet och medkänsla.

Trots motvinden väljer vi på Dagen att inte bara stå fast utan att växa – både som tidning och som röst i en orolig värld. När Dagen grundades 1945, i spillrorna av ett världskrig, var visionen tydlig: att vara en röst för hopp och tro i en brusten värld. Vi går in i 2025 med samma övertygelse. Ondskan är verklig, men så är också hoppet.

tre kvinnor håller om varandra och ber
Fler artiklar för dig