Under många år har Dagens ledarsida bjudit in olika röster som gästkrönikörer för att de ska bistå med expertis in i samtalet i kristenheten men också ut i samhället. I Dagens spalter har många namn passerat som lästs med engagemang och intresse och som också satt oförglömliga avtryck i debatten.
I arbetet med att ta fram spännande röster till ledarsidans krönikörer vill vi vara noga med att över tid eftersträva en bra mix, först och främst utifrån kompetens, men även samfund, ålder, kön och när så är tillämpligt olika ideologisk hemvist.
Vi strävar efter att ha skribenter som utifrån sina erfarenheter och sina förmågor kan bidra till det ovärderliga öppna samtalet, ett samtal som är ett signum för en sund rörelse.
Det finns få saker som är så kraftfullt som en ny tanke. Som ord kan ge.
— Frida Park
Tidningen Dagens ledarsida är av övertygelsen att alla mår bra av att möta tankar som utmanar och som kan bidra till reflektion. Om vi enbart läser sådant som vi själva tycker och tänker blir det lätt instängt, ja ibland till och med kvavt och unket.
Ledstjärnan är att ledarsidan genom sina gästkrönikörer vill bidra till ett livgivande samtal där högt i tak och intellektuell hederlighet kan leda till förändring av enskilda, församlingar, rörelser och samhälle. Det finns få saker som är så kraftfullt som en ny tanke. Som ord kan ge.
Inför år 2025 har vi lyssnat till våra gästkrönikörer och ger dem större utrymme. Det har gjort att vi minskar på antalet skribenter men ökar texternas längt. Krönikörerna får möjlighet att gå ytterligare lite på djupet och läsarna får en bättre möjlighet att följa ett resonemang som inte blir för kort för att missa nyanserna.
Det tror vi är särskilt viktigt i ett offentligt samtal där vi alltför ofta blir allt sämre på att lyssna till varandra. Här vill ledarsidan vara en motkraft till polarisering, till snuttifiering och till åsiktskorridorer.
Vi är stolta och glada att kunna presentera årets gästkrönikörer och vi är övertygade om att de kommer bidra in med bredd, djup och höjd in i samtalen!
Frida Park, opinionsredaktör Dagen
Ida-Maria Brengesjö
Ida-Maria Brengesjö är evangelist och församlingsutvecklare inom Equmeniakyrkan. Några av hennes mest engagerande texter har handlat om att karismatik inte är enda uttrycket för andlighet, om Equmeniakyrkans ödesfrågor och om områdena där kyrkan borde ryta ifrån i helig vrede. Ida-Marias texter handlar ofta om församlingsliv, ledarskap och utmaningarna vi möter som kristna i det samhälle vi lever i.
[ Ida-Maria Brengesjö: Det vi verkligen behöver göra är att falla på knä och låta hjärtat gå sönder ]
Susanna Birgersson
I Susanna Birgerssons texter får läsarna möta reflektioner kring felöversättningar i Bibeln, migration, dödshjälp och lögner om barnuppfostran. Hon skriver om frågorna och värderingarna som berör människor på djupet - varifrån kommer vi och vart är vi på väg – som samhälle, som kyrkor, som familjer, som enskilda individer.
[ Susanna Birgersson: Känna sig förstådd alltså - ska det vara så viktigt? ]
Dick Harrison
I Dagen har Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, skrivit texter till exempel om den historiske Jesus, antisemitism, pendeln som svängt över på ett bisarrt vis när det gäller genus. Han deltog strax före jul i Ledarpodden och samtalade om julberättelsen och uppståndelsen - där han är mer säker på den ena än den andra. Harrison skriver gärna om den fara som dväljs i historielöshet, inte minst i okunskapen om den roll andligheten har spelat för framväxten av vårt samhälle.
Emma Audas
Emma Audas är präst i Svenska kyrkan och stiftsadjunkt i Linköpings stift. Hon är sedan flera år känd för Dagens läsare som en skribent som alltid kommer med egna perspektiv på frågor det talas om. Nyandlighet, relationer, tro och vetenskap, arbetsliv och Svenska kyrkans utmaningar är några av ämnena hon berört i vällästa texter det senaste året.
Lars Adaktusson
Lars Adaktusson skriver texter som samhällsfrågor som berör, gärna med internationellt perspektiv. Israel, Kina, Ukraina och Syrien är exempel på ämnen som Adaktusson berikat Dagens läsare med. Hans analyser bidrar till att ge perspektiv på aktuella och engagerande ämnen mitt i skärningspunkten tro och samhälle.
[ Lars Adaktusson: Netanyahus politik försvårar för Israels vänner ]
Simon Holst
Simon Holst är tillsammans med sin fru huvudpastor i Bet:L i Skövde, Sveriges äldsta pingstförsamling. Simon har under året som gått skrivit engagerande texter till exempel om Israel, ledarskap och abort. Han brinner för för växande, hälsosamma kyrkor i hela Sverige. Även framöver har läsarna att se fram emot texter om kristna värderingar, även de som går stick i stäv med samtiden.
[ Simon Holst: Räcker toleransen bara till dem som har rätt åsikter? ]