Livsstil

Smyckesdesignern Emma Israelssons halsband hjälper utsatta på Panzisjukhuset

Smyckesdesignern Emma Israelsson har designat halsbandet ”To Congo with love” till förmån för Panzisjukhuset. I kväll möter hon dess grundare, fredspristagaren Dr Denis Mukwege. I Dagens podd berättar hon om engagemanget, karriären och om hur hennes starka tro burit genom både med- och motgångar.

– När jag blev kontaktad från PMU kändes det helt självklart att vara med och stötta Panzisjukhuset, berättar Emma Israelsson.

Redan från starten av företaget har Emma Israelsson haft som princip att skänka tio procent av vinsten till välgörande ändamål och sedan tre år tillbaka har man stöttat Denis Mukweges sjukhus i Kongo. Dessutom har man utvecklat smycket "To Congo With Love" som säljs till förmån för arbetet.

– Denis Mukwege är en extremt duktig kirurg. Och han hjälper inte bara i det lilla, han hjälper också i det stora genom att han lyfter frågan om kvinnor som faller offer för sexuellt våld i hela världen.

Vi möts i Emma Israelsson kontor i Strängnäs. Från den ljust inredda lokalen arbetar ett tiotal personer med smyckena som säljs av ett hundratal återförsäljare runt om i landet, men också bärs av celebriteter som prinsessan Sofia, sångerskan Carola Häggkvist och hollywoodskådespelaren Malin Åkerman. På väggarna hänger förstasidor från de stora modetidningarna där omslagspersonerna har något av företagets smycken på sig.

På många sätt har Emma Israelssons resa som entreprenör och designer varit en framgångssaga. Det är svårt att tänka sig att hon för bara drygt tio år sedan inte hade några som helst planer på att börja jobba med smycken.

– Jag hade jobbat med kommunikation och reklam tidigare och kände att jag skulle vilja göra något eget. På den tiden fanns inga smyckesföretag som verkligen satsade på de värden jag brann för. Jag tänker på saker som miljö och hållbarhet, välgörenhet och även den kristna aspekten.

– Så jag gick en kurs på Folkuniversitetet när jag var föräldraledig med vår äldsta son. Bara för att se om det var kul. Och det var det. Det var helt otroligt kul.

I samma veva flyttade familjen till Kalifornien. Och där visade Emma Israelsson sina smycken och fick positiv respons från kvinnorna som såg hennes numera välkända design.

– Jag kommer ju från Gnosjö och Gnosjöandan i kombination med den här lite crazy LA-feelingen blev en bra kombo som gav mig en kick att fortsätta. Det tog tid innan vi sjösatte företaget. Jag och min man jobbade stenhårt, det var en oviss men spännande tid.

Psaltarpsalmen "Herren är min herde" har varit ett centralt bibelord genom Emma Israelssons liv och det blev också temat för hennes första smycke.

– Efter att jag kom hem från USA tänkte jag att det här kommer aldrig att funka i Sverige, här vill man bara ha Buddha-figurer och den typen av andlighet tänkte jag.

Men verkligheten visade sig vara annorlunda. Emmas halsband med texten "PS23" blev snart en succé och det visade sig att inte bara övertygade kristna ville bära smycket.

– Psalmen är ödmjuk och poetiskt väldigt vacker. Den bär ett löfte om beskydd och välsignelse och det verkar människor ha tagit till sig, konstaterar hon.

Ett annat av dina populäraste smycken är en duva. Inom den kristna traditionen brukar duvan vara en symbol för den helige Ande, är det så du har tänkt också?

– Det går att tolka in mycket i det smycket. För mig är duvan både en fredsduva och en symbol för den helige Ande. Men fågeln kan också symbolisera evig kärlek så jag vet att olika människor tänker olika kring innebörden i smycket.

Hamnar du ofta i samtal om tro?

– Jag är en väldigt frimodig person, men har också välsignats med lite vishet som gör att jag kanske inte klampar på hur som helst. Men för mig är Jesus sanningen och den djupaste friden tror jag bara finns att hitta hos honom. Och jag märker att det här berör människor och att de blir intresserade när vi pratar.

Emma Israelsson har lätt för att uttrycka sig. Hennes småländska är bara aningen avslipad trots många år i Sörmland och hon konstaterar att när hon blir engagerad så hörs Gnosjömålet allt mer.

– Det är en väldigt tur att man är från Gnosjö. Jag behöver aldrig oroa mig för att framgången skulle stiga mig åt huvudet. Det skulle bli väldigt pinsamt om jag drog iväg och försökte vara någon annan än den jag är.

– Jag är mig själv och vi är ett stort team. Jag kan inte ta åt mig äran för framgången. Det enda jag kan ta åt mig är möjligen att jag har vågat satsa.

Hur skulle du beskriva din tro?

– Jag har en oerhört barnslig tro på Gud och också en slags vision som jag tror att Gud har lagt ner i mig. Jag har inga löften om någonting och är ofta skitskraj men då får man liksom titta vad jag har i mina händer och arbeta utifrån de verktygen som Gud har gett mig.

Har det alltid varit så enkelt med tron?

– Ja, min tro har faktiskt alltid varit stark. Många som vuxit upp på samma sätt som jag har ofta haft perioder av revolt. Men jag är återigen otroligt tacksam för att jag fick växa upp i pingstkyrkan i Gnosjö bland helt fantastiska människor.

Även om Emma Israelsson har en självklarhet i sin relation till sin tro så har hennes liv på intet sätt varit problemfritt. Hon berättar att hon gick igenom en väldigt tuff period innan hon blev mamma.

– Jag och min man hade svårt att få barn och vi hade en jättetuff resa med fruktansvärda missfall och mycket annat jobbigt.

– Jag har aldrig tvivlat på Guds existens, men jag har tvivlat på om jag är på rätt väg. Och de här perioderna av tvivel har gjort mig ödmjuk för att jag inte har alla svar och jag har jättestor respekt för människor med helt andra sätt att tänka.

Hur ser ditt böneliv ut?

– Jag tycker om att springa och för mig har de här löprundorna blivit tid tillsammans med Gud.

Hur har du det med Gud i dag?

– Jag har det bra, men jag vill bli bättre på att lyssna in Gud. Det kan jag vara lite dålig på ibland. Det märker jag inte minst när jag står villrådig och inte vet vad jag ska göra. Då handlar det oftast om att jag inte lyssnat ordentligt.

I kväll hyllas Denis Mukwege på Stockholm Waterfront. Emma Israelsson kommer att vara där och hon ser framemot att få åter få möta förebilden Mukwege.

– Senast vi möttes berättade han att de här priserna och utnämningarna aldrig varit det viktiga för honom. Det centrala är hela tiden att lyfta frågan kvinnors situation och sexuellt våld.

– Jag hoppas att få se arbetet på Panzi med egna ögon en dag. Jag har blivit inbjuden två gånger, men jag hoppas att vi ska få till det i framtiden, säger Emma Israelsson.

---

Emma Israelsson

  • Ålder: 42 år.

    Familj: Maken Fredrik och tre barn.

    Gör: Designer och grundare av smyckes­företaget Emma Israelsson Stockholm.

    Bor: I Strängnäs.

    Uppvuxen: I Gnosjö.

    Framtids-planer: Internationell lansering av smyckes­kollektionerna.

---

Fler artiklar för dig