Livsstil

I Njurunda skänks Icas matsvinn till kyrkans sociala arbete

Mat som den lokala Ica-butiken skulle ha slängt blir till värdefulla matkassar tack vare Njurunda församling. – Jag förstår inte varför inte fler kyrkor samarbetar med matbutiker, det finns bara fördelar, säger Patrik Jakobsson, diakon.

1 av 2

Varje torsdag hämtar kyrkans vaktmästare mat utanför den lokala Icabutiken i Kvissleby. Mat som annars hade hamnat bland soporna. Varorna sorteras sedan i Svenska kyrkans lokaler och packas varsamt ner i ett 70-tal pappkassar som ges bort till behövande.

– På morgonen delar vi ut nummerlappar till alla som kommer och vill ha en kasse. Medan de väntar på att vi ska packa färdigt bjuder vi på fika, säger Patrik Jakobsson, anställd diakon i församlingen.

Tillsammans med ett par församlingsanställda och några volontärer är han med och ser till så att utdelandet flyter på. Mellan klockan 9 och 10 på torsdagarnas förmiddag droppar det in människor till kyrkan, för att få sin kasse och kanske även en stunds gemenskap.

– Det är alla möjliga som kommer. För två år sedan var det en stor grupp asylsökande, nu har den gruppen minskat och antalet missbrukare har växt, säger Patrik Jakobsson, men nämner även barnfamiljer, fattigpensionärer och personer med psykiska sjukdomar.

Kort sagt de som märker stor skillnad i plånboken över att slippa betala för en matkasse i veckan. Mellan 50 och 70 kassar delas ut varje vecka.

– Jag tror att vi har gett bort 9 300 kassar sedan vi började med detta för tre år sedan, säger Patrik.

De flesta matbutiker slänger mängder av mat som är på väg att gå ut i datum.

Varför arbetar inte ännu fler församlingar med detta?

– Det är en bra fråga. Vi har ju visat att det går. Det finns knappast några nackdelar, bara fördelar. Det är bra för miljön, det hjälper människor och så vidare. Vi vill uppmana andra att testa – det går ju. Många har behov av det.

Läs mer Alsike kloster får Willys matsvinn – ”Värsta jag vet är att kasta bra mat”

Fler artiklar för dig