Det myllrar av barn utanför dörren till aulan på Ribbaskolan. Fröken Marina får kramar och glada leenden och snart är körövningen igång.
Lågstadiekören förbereder sig inför det smått obegripliga faktum att den ska göra ett luciaframträdande i tv inför hela svenska folket.
En liten tjej räcker upp handen.
– Hur många var det som tittade sa du?
– Över en miljon, svarar Marina.
Responsen blir omedelbar:
– Då vill man inte skämma ut sig!
Ordning och reda är det som gäller – och massor av musikglädje. Barnen sjunger och tar ifrån tårna. Marina Andersson är producent bakom luciafirandet. Hon är en mycket rutinerad sådan efter att ha ägnat ett helt arbetsliv åt barn och musik, bland annat i pingstkyrkan i Jönköping och genom pingströrelsens nationella arbete bland barn och unga. Efter flytten till Gränna för några år sedan fick Marina en ny roll som skolpastor och elevstöd på Ribbaskolan – och som lärare på det musikfritids som drivs av den lokala pingstförsamlingen. Så när körövningen på Ribbaskolan är avslutad drar vi tillsammans med delar av sällskapet vidare till pingstkyrkan.
– Just nu har vi 35 barn inskrivna och de flesta av dem tar också lektioner, berättar Marina.
Men först är det mellis som gäller. Pensionärer från församlingen ställer upp och fixar fika varje vecka. I dag är Birgitta Malmberg där tillsammans med sitt barnbarn.
– Det är så otroligt roligt. Och alla barnen här är så gulliga och tackar för fikat, säger Birgitta och strålar.
Aktiviteterna nere i församlingsvåningen är redan i full gång. Vid ett av borden sitter ett gäng killar från årskurs fyra och sex och fikar. Theo och Jack verkar vara ett riktigt radarpar som hanterar både trummor, piano, banjo och gitarr.
– Jag har sjungit sedan jag var två år. Jag älskar att sjunga, sjunger nästan hela tiden, förklarar Theo.
Favoritlåtarna är många, men just nu ligger ”När vi närmar oss jul” väldigt högt upp på listan. Det är nämligen Theos egen solosång i luciaföreställningen.
– Har du hört honom? undrar en av grabbarna runt bordet.
Jag skakar på huvudet.
– Då måste du gå upp och lyssna när han sjunger. Han är bäst i Gränna.
Uppe i kyrksalen avlöser musikelever varandra medan Marina guidar och stöttar vid flygeln. När stalledrängarna kommer in för sitt övningspass fyllda av energi så lyfter nästan taket. Isak, August, Jamie, Casper och Theo sjunger för livet, och när grabbarna får frågan om de också vill backa upp Theo på refrängen i hans solosång tvekar de inte en sekund.
Nästa gäng som kommer för att öva är en handfull tjejer som också ska delta i själva luciatåget. De flesta går på högstadiet, men Stina som bara går i femman har själva solopartiet i sången.
”Ett enda ljus kan ge hopp åt världen, ett enda ljus kan värma ett hjärta, ett enda ljus som är världens ljus vill ge dig av sin frid.”
Nervositeten ligger och bubblar lite under ytan. Att det plötsligt sitter en journalist och lyssnar på repetitionerna hör inte till vanligheterna. Men det är ju bara en liten försmak av vad som ska komma.
Stina sätter sig ner och berättar lite efter övningen:
– Jag började ta sånglektioner för Marina när jag gick i tvåan. Innan kände jag mig ganska nervös, att det liksom måste bli rätt när jag sjunger. Men nu kan jag sjunga mer för att jag känner att det är roligt.
Och hur känns det att snart sjunga på tv inför en miljon tittare?
– Det känns jätteroligt. Det är väldigt roligt att Marina drar igång sådana här grejer!
Årets lucia, Engla Ejdehage, hamnar såklart lite extra i rampljuset. När Dagen är på besök i Gränna har hon precis fått veta att det är hon som ska bära kronan.
– Jag är lite nervös. säger hon och skrattar. Men det känns som en väldigt rolig sak att göra.
Engla började ta sånglektioner för Marina när hon gick i sexan. Sedan dess har hon hunnit med att vinna både Minimello i Jönköping och Talangjakt i Eksjö. Nu vet hon helt säkert att det är musik hon vill ägna sig åt.
– Musiken har också gjort att jag känt mig mer och mer hemma i kyrkan och den gemenskap som finns där, säger Engla.
Mörkret har lagt sig över den lilla småstaden vid Vätterns strand. Det har varit mycket hemlighetsmakeri under hela hösten bland Grännaborna. Att det omtyckta luciafirandet väcktes till liv igen efter en tid av dvala var ett under stort nog. Hela Gränna kom på fötter och engagerade sig, med Pingstkyrkans Marina Andersson som producent bakom evenemanget. Dagen berättade förra året om hur samarbetet mellan skola, kyrka och studieförbund har skapat engagemang, och att luciakonserterna har blivit så populära att man börjat inbjuda till två föreställningar för att alla ska få plats.
Folk började prata, ”det här borde ju sändas på Sveriges Television”, och Marina ringde helt resolut upp SVT för att berätta hur uppskattade konserterna är.
Förra året gjordes också en dokumentations-cd som landade hos SVT och tycke uppstod. Gränna kyrka fick förtroendet att vara värdar för årets luciamorgon.
– Varför ska en kyrka arrangera ett luciafirande, kanske folk undrar? Men jag säger – varför inte?
För Marina handlar det om att som kyrka göra skillnad för sitt samhälle. Att se ett behov och fylla det – och att hitta strategiska samarbeten.
– Till exempel kunde vi förstärka kulturskolan med en musikskola i kyrkan, vilket ger många barn möjlighet att börja musicera i ännu yngre åldrar. Och så fick vi vara med och väcka liv i det här luciafirandet som betytt så mycket för Gränna men som legat nere under många år, säger Marina.
Och luciamorgonen från Gränna kyrka som sänds i SVT den 13 december är för Marina så mycket mer än bara en konsert.
– Vi får sjunga julens sånger, våra sånger, rakt in i människors hjärtan. Det är att göra skillnad.
---
Luciamorgon i SVT
- Luciamorgon i SVT är en tradition sedan slutet av 1950-talet. Lucia i Gränna 2019 är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska kyrkan Gränna-Visingsö, Gränna Pingst, Destination Jönköping, Sveriges Television och Warner Bros.
---