Familjen Willkander flyttar från Stockholm till Kenya för att arbeta som missionärer och ställer in sig på att allt kan hända.
– Ibland måste man göra en stor förändring om livet är jobbigt – för oss är det tvärtom. Vi lever ett välsignat liv, med fint hus och bra arbeten, men vi ville ut på ett äventyr, säger Julia.
I det lilla parhusområdet i södra Stockholm lyser julbelysningarna upp ett gråslaskigt december. Under elva händelserika år har paret Willkander bott här, medan de bildat både en egen familj och en församling – SOS Church Stockholm.
Samuel, Julia och barnen Matteo och Tylinn håller på att packa ner hela sitt hem inför den stundande flytten till sydvästra Kenya, men de har sparat en del i vardagsrummet som är städad och julpyntad.
Varför blev det just Kenya?
– SOS Adventure är en internationell, evangelistisk organisation som startades 2004 i Stockholm, men drivs numera från USA med hjälp av ett 30-tal församlingar. Under de senaste tio åren har vi arbetat ideellt som korttidsmissionärer med kristna festivaler i Afrika. Nu ska vi starta en ny kyrka i byn Kilgoris samtidigt som vi fortsätter med turnéerna, säger Julia.
[ Hur ser framtidens missionärer ut? ]
Julia har varit sångerska och artist och ansvarat för det kreativa arbetet på scenen. Samuel har också varit engagerad praktiskt på olika sätt med den stora anläggningen som krävs. För några år sedan var olyckan framme och hela anläggningen brann tragiskt nog upp.
– På ett mirakulöst sätt kom det in mycket pengar från olika håll, och på mindre än ett år kunde vi köpa en ny, mycket bättre anläggning. Därför vill vi nu göra en ännu större produktion och visionen är att anordna 20 festivaler på tre år, säger Samuel.
Den här gången vill organisationen nå de urbana delarna av Afrika. Då fick paret Willkander frågan om de kunde tänka sig att flytta ner och hjälpa till som anställda.
Kärleken till Afrika har alltid varit stark, men de hade aldrig tänkt att bosätta sig där. Därför var frågan oväntad och inte alls självklar. Magkänslan var först att tacka nej.
– Men så bestämde vi oss att innan vi säger nej ska vi överväga vad det skulle innebära om vi säger ja. Det blev många bönepromenader …
Den gemensamma känslan lutade åt ett och samma håll. De fick inte eldskrift på väggen, men däremot många små indikationer på att de skulle åka. Julia tänkte på hur mycket de skulle ångra sig om de inte vågade testa.
– Ibland måste man göra en stor förändring om livet är jobbigt, men för oss var det tvärtom. Vi lever ett rikt och välsignat liv med fint hus och bra arbeten – men vi ville ut på ett äventyr. Vi har ju varit pastorer i Stockholm på ideell basis i tio år och är vana att lägga kvalitetstid på Guds rike. Nu vill vi lägga i nästa växel och det är inte dags att vila än – vi är ju inte ens 40 år, säger Julia.
[ Claes Vårdstedt gör webbkonsert för att hjälpa barn i Kenya ]
Samuel blir teknisk chef för festivalanläggningen på heltid och Julia fortsätter som fine arts director på halvtid.
– Det är ju corona, och vi räknar med att planer där nere kan ändras. Vi kom överens om att vara flexibla – städerna på turnén har justerats, men planen är ändå att vi ska genomföra alla festivaler. Men visst kan det hända både det ena och det andra, säger Samuel.
Julia och Samuel har båda lika stor vilja till engagemang. I kompisgänget i den internationellt präglade kyrkan är det ett flertal familjer som har bott utomlands i tre till fem år för att arbeta med Mission SOS – Willkanders är absolut inte de första.
– Mission har legat i vårt hjärta sedan vi träffades på en missionsresa till Bulgarien. Guds rike byggs av ekonomi, tid och talanger – det här uppdraget ligger inom våra kompetensområden och vi är vana att göra stora projekt tillsammans, säger Samuel.
Barnen Matteo och Tylinn har redan besökt Afrika flera gånger, men har såklart behövt förberedas på att det inte bara blir en korttidsresa den här gången.
Både Julia och Samuel är noga med att poängtera att det här är hela familjens projekt, inte bara de vuxnas. Julia tipsar om att förbereda barn för en utlandsflytt genom att titta på bilder och filmer från landet, dela utmaningar och böneämnen och sedan även fira bönesvaren tillsammans.
– Vi har tagit med barnen i alla steg – det första var att hyra ut vårt hus, sedan att få tag på boende därnere och ordna med skolgång till barnen. De två första löste sig fort. En tjej i vår församling, som är nyutbildad lärare, bestämde sig för att följa med och starta en liten skola för flera barn. Det känns fantastiskt bra, säger Julia och fortsätter:
– Sedan vi bestämde oss har vi vilat i beslutet. När vi vågade gå på det som Gud har kallat oss till har miraklerna kommit längs vägen. Det finns fortfarande flera saker som måste lösa sig när vi väl är framme, men vi litar på Gud.
Paret Willkander utstrålar mycket energi och är vana med ett hektiskt veckoschema där både jobb, familj, kyrka och fritidsintressen ryms. När frågan kommer hur de synkar med den afrikanska mentaliteten skrattar de bara.
– Det finns ett afrikanskt ordspråk som lyder: “Europeans have the watches, but we have the time.” (Européerna har klockorna, men vi har tiden). Det kommer vara ovant i början med det lugna tempot såklart, men vi är förberedda och har varit där många gånger redan, säger Samuel.
De har upplevt att människor är mer öppna för andlighet i Afrika. I Sverige är livet så bra att många tänker att de klarar sig utan Gud.
– Ska bli underbart att få göra det här på heltid, jag har ju alltid jobbat som sjuksköterska vid sidan om mitt arbete som missionär. Jag ser fram emot att skala ner livet och göra det enklare, att komma ur ekorrhjulet, säger Julia.
– Men såklart kommer vi sakna tillgängligheten, vänner, familj och vår församling. Vi har ju varit med och startat församlingen och kommer sakna söndagarna med dem, säger Samuel.
Julia ser tillbaka på sin egen uppväxt då hennes familj (Hagenfors reds.anm.) jämt var ute och sjöng och spelade, och de spelade även in ett flertal skivor.
[ Tomas och Ingela Hagenfors: Så kom sången ”Äktenskapsbön” till ]
– Vi gjorde allt tillsammans, och det är jag väldigt tacksam för i dag. Barn mår bra av att vara där deras föräldrar är, vi vill ta med dem i det vi gör, ge dem nya språk och nya perspektiv. Bara för att man inte gjort det förut, så ska man inte vara för snabb att säga nej.
[ "De barn vi fått är inte Guds b-plan" ]
Samuel berättar om en händelse som påverkade paret i deras beslut. De lyssnade på en podd där ledarskapscoachen Christer Olsson sa att när människor träffas gifter de sig, bildar familj och köper hus, men sedan tar livet slut för många – det blir bara jobb och vardag. Färre skulle skilja sig om människor hade haft fler gemensamma projekt som par.
– Då kände vi att det här blir ju vårt gemensamma projekt – även som familj, det blir en investering i oss alla. Vår tro tändes under de första resorna till Afrika, nu vill vi bidra till att bygga organisationen. Stora saker händer inte när man stannar i bekvämlighetszonen, säger Samuel.
---
Fakta: Familjen Willkander
- Samuel och Julia, 38 år, Matteo 8 år och Tylinn, 4 år.
- Bor: I Tullinge, Stockholm.
- Yrken: Samuel är vice vd för en distributör inom sport och mode, Julia är sjuksköterska inom avancerad sjukvård i hemmet.
- Flyttar till: Kilgoris i sydvästra Kenya, nära Serengeti.
- Favoritland i Afrika: Tanzania.
- Hemförsamling: SOS Church Stockholm.
- Intressen: Samuel jagar, spelar trummor, åker mountainbike och lagar mat. Julia gillar inredning, läsning, att få sjunga och vara kreativ.
- Favoritbibelord: Matt 6:33. “Sök först Guds rike …”. Det lutar vi oss på varje gång vi känner saknad över Sverige.
- Sociala medier: @julia.willkanderofficial för att se mer av familjens äventyr.
---