En färgglad kavaj blir ingång till ett samtal med en främling. En tokig väska får högstadiekids att välja second hand nästa gång de shoppar. Kvinnorna bakom podden “Secondhand(b)lusarna” har åtskilliga exempel på hur modeintresset banat väg för både livet och tron.
Den som hävdar att mode och stil bara är förknippat med ytlighet och lättsinne har aldrig pratat med göteborgspastorn Anna-Carin Abrahamsson eller den skånska högstadieläraren Filippa Nielsen. Två kvinnor som brinner för plagg med personlighet. Både att själva få bära dem, men lika mycket att få uppmuntra andra till att hitta just sin stil. För enligt dem kan plaggen som vi bär antingen lyfta eller sänka oss – inte bara visuellt utan även själsligt.
– Det finns så otroligt mycket osäkerhet bland de kvinnor som vi möter – vad man vågar ha för kläder eller inte, om man ska våga ha en viss färg, eller leva ut en stil som man längtar efter, säger Anna-Carin Abrahamsson.
– I grunden handlar det om att vi vill hjälpa varandra att stärka sin karaktär, att uppmuntra och peppa. Det är som ett själavårdsarbete, konstaterar den just nu föräldralediga pastorn.
[ Mamman och tonårsdöttrarna: Klädhetsen i frikyrkan skapar ångest bland unga ]
Det stora gemensamma intresset för kläder förde de två 80-talisterna samman, trots avståndet mellan hemorterna Landskrona och Göteborg. De möttes på Instagram, där de på varsitt håll ägnade sig åt att dela bilder på “dagens outfit” lika frimodigt som de berättade om sin kristna tro. På sociala medier ingår de i ett kluster av modefantaster och där vill de sticka ut på ett positivt sätt.
– Vi vill vara generösa och bjuda på oss själva genom att inte visa på det helt perfekta. Vi vill också lyfta både andra personer och viktiga frågor som har med hållbarhet att göra, säger Anna-Carin.
– Vi hymlar inte med vår kristna tro utan vill att det ska synas i vår attityd. Det händer också att vi får prata om det med människor.
På tal om dagens outfit – den nödgas jag ju fråga efter, nu när vi hörs i ett gruppsamtal över telefon och inte kan se varandra. Det visar sig att Filippa bär en “sjukt snygg” svart- och vitrutig kostym som hon fått i paket av en följare på Instagram. Anna-Carin har dragit på sig en polotröja från en klädbytardag och en stilig kavaj hon inte burit på ett år, för att känna efter om hon ska ha kvar den i sin garderob eller ge den vidare. Gemensamma nämnaren för alla plagg de bär är att de tidigare burits av någon annan. Allt är second hand.
[ Många skänkte till second hand under pandemisommaren ]
– Syftet med vår podd är att få fler att upptäcka glädjen i att handla second hand. Jag kan dra hur många paralleller som helst mellan second hand och ett kristet liv, säger Filippa Nielsen och nämner hållbarhet och utnyttjandet av människokraft inom textilindustrin som exempel.
– Att avstå från att handla nytt, som är den lätta vägen – det rimmar superbra med min kristna tro. Det finns ett djup i detta med kläder och konsumtion och vi vill vara med och ta ett ansvar i det som är en av de värsta miljöförstöringarna och även bidrar till människors utsatthet. Men det är hemskt att säga att kristna inte får älska kläder eller trender och helst ska klä sig i en säck!
Finns det de som menar det?
– Vi reagerade båda på ett reportage i Dagen för ett drygt år sedan som handlade om att ungdomar kan känna osäkerhet inför en kristen konferens, hur man ska klä sig. Det visar att vi måste börja prata om att det är okej att se ut som man vill, inte säga åt folk att det är fel att vara modeintresserad, säger Filippa.
– Kyrkokulturen kan vara så ängslig, man bryr sig för mycket om vad andra ska tycka och tänka. Men vi vill ära Gud med våra liv och även med vårt klädintresse – då ska vi inte gömma oss eller låta oss tryckas ner, säger Anna-Carin och berättar om de gånger hon själv stått i hallen och tvekat inför att gå till kyrkan med något hon handlat på second hand.
– Flera gånger har jag vänt i hallen och tänkt att “Nej, jag får nog tona ner min stil innan jag går till kyrkan”, men där vill jag sporra mig själv och andra att våga sticka ut. Jag tror att vi, genom podden och vårt intresse, kan få hjälpa människor att bli lite mindre ängsliga.
Ni menar att kläder kommunicerar – vad är det ni vill signalera med era stilar?
Filippa: För mig är det mest glädje tror jag, att inte vara så tillrättalagd utan lite mer galen. Jag blir glad av mina kläder och det verkar andra också bli. Mina kläder blir ofta en naturlig ingång till samtal med mina högstadielever – de blir allt mer intresserade av second hand vilket är jätteroligt.
Anna-Carin: Som kvinna och pastor tror jag att man förväntas se ut på ett visst sätt, men jag vill gärna bryta lite fördomar och inte ha så feminin stil. Jag har gärna grova kängor, kort hår och vill uttrycka lite mer … coolhet och självsäkerhet.
Något de båda kvinnorna är rörande överens om är att fler än man tror är intresserade av kläder. Det märks att många tycker att det är roligt, även om man inte alltid erkänner det.
– Hur man än väljer att se ut har alla en relation till kläder och signalerar något med de plagg man bär. Bernie Sanders, med sina stickade vantar, är ett lysande aktuellt exempel: han uttrycker något med sin stil, hur omedveten han än tycks vara, säger de två modepoddarna med ett skratt.
[ Abrahamsson och Nielsen: Därför ska man välja second hand ]
---
Secondhand(b)lusarna
- En podd om det roliga och viktiga med att handla kläder på second hand.
- Drivs av Anna-Carin Abrahamsson, Equmeniapastor, gift med Andreas, har tre barn. Och Filippa Nielsen, lärare bosatt i Landskrona, gift med Emanuel, två barn.
Bästa tipsen för att börja handla second hand
- Gå igenom din garderob och fråga dig vad du gillar, vad du trivs i och vad du saknar.
- Ta med dig svaren när du besöker secondhandbutiken, för att avgränsa dig och söka efter behoven.
- Var öppensinnad! Titta inte på storlekar utan prova dig fram. Våga leta även på andra avdelningar, som herravdelningen om du är kvinna.
- Ta gärna med en vän som du kan leta, rådgöra med och fika med.
- Tänk inte att det alltid måste vara billigt utan titta på plaggets kvalitet. När du handlar second hand gör det alltid gott, för miljön, för att minska nyproduktionen och ofta går pengarna till välgörenhet.
---