Livsstilskrönika

Det är skillnad på religion och levande tro

Hanna Simonsson: Jag har gjort ett val i mitt liv – valet att tro

Jag föddes den 26 april 1991. Jag fick livet. Ett liv som innebär val. Val utifrån det som mina föräldrar visat och lärt, val utifrån skolans undervisning, val inför vänner, samhälle, kultur och mycket mer. Jag växte upp i en kristen familj. Det behöver inte betyda att man per automatik väljer att leva ett liv i tro, men min uppväxt formades av det som mina föräldrar hade valt och tyckte var viktigt.

Religion är något som människan utformat, som hon kan styra och ha kontroll över.

Ibland när jag får frågan ”Är du religiös” så brukar jag svara ”Jag är kristen, jag har en tro, men jag är inte religiös”. Religion är något som människan utformat, som hon kan styra och ha kontroll över. Människan bestämmer hur religionen ter sig och ska vara. Tro, däremot, är utanför människans kontroll. Tro är just vad det låter som, jag tror. Jag vet inte alltid, men jag tror. Jag har gjort ett val i mitt liv – valet att tro.

Tro och liv hör ihop. Man kan inte separera dessa. Tron är inte till för min egen skull, för att jag ska kunna slå mig på bröstet och visa hur mycket jag bett eller läst i Bibeln. Med den inställningen fogar vi oss efter världen som hellre lyfter fram ett jag, och vi jämför oss. En jämförande människa blir jobbig att vara omkring, eftersom en sådan människa enbart känner sitt värde genom att hitta fel hos andra.

Tron i mitt liv är en navigering till hur jag ska vara, kan vara, agera och den som ska ha äran för det är Gud.

”Vi lever i världen, men inte av världen” står det i Andra Korinthierbrevet kapitel 10. Det stämmer, men så länge vi faktiskt lever i världen, så kommer vi att formas av världen oavsett om vi vill det eller ej. Det ska man inte glömma bort, vi är ju helt vanliga människor, med alla våra brister, och i den verkligheten behövs Jesus. I den verkligheten behövs tro.

I tro och liv får vi hjälp att navigera oss fram, men vi kan också då och då behöva kalibrera om, när vi går snett, när vi formas av ett jag, en attityd som landar i självuppfyllelse. Tro och liv är en kalibrering och en navigering för det liv som Gud har tänkt för oss, inte för det liv som världen tänkt för oss.

Lyssna på Hanna Simonssons andakt:

---


Fler artiklar för dig