Dagen förklarar

Hur funkar det att gifta sig med någon av en annan religion?

I judendomen

Maynard Gerber, kantor judiska församlingen Stockholm.

Kan en jude gifta sig med en icke-jude?

– Det beror på vem som viger dem. Om man vill att en judisk tjänsteman ska viga så måste partnern konvertera. I vår församling viger vi bara två judar med varandra.

– Om man däremot vill ha en borgerlig vigsel så kan man välja att ha en judisk vigselförrättare, alltså en jude som har vigselrätt. För många är det viktigast. Men det giftermålet godkänns inte religiöst. De är inte gifta enligt judisk lag.

Blir barnen judar?

– Det här är väldigt vanligt i vår församling. Om en judinna gifter sig med en icke-jude blir barnen judar. Om en jude gifter sig med en icke-judisk tjej kan barnen fortfarande vara medlemmar i församlingen, gå i den judiska skolan och åka på judiskt sommarläger, men om de vill bli bat eller bar mitzvah (motsvarande konfirmation) så måste de konvertera.

I katolicismen

Maria Hasselgren, pressansvarig Katolska kyrkan

Kan en katolik gifta sig med en icke-katolik?

– Om man ska gifta sig med en icke-katolik får man ansöka om dispens. Den ges per automatik om partnern är kristen. Om han är till exempel jude eller muslim ges dispens också i allmänhet, men det kan möjligen föregås av mer diskussioner.

– Katoliker förväntas gifta sig katolskt, det är en förutsättning för att det ska räknas som ett sakrament och måste accepteras av den icke-katolska partnern. Som katolik kan man inte skilja sig. Därför är det viktigt med lång förberedelse.

Blir barnen katoliker?

– Det finns en outtalad förväntan om att barnen ska döpas, uppfostras katolskt och konfirmeras, men när barnen blir äldre är det ju en fråga för deras eget samvete. Men eftersom vi lever i en sekulariserad värld ser man som det grundläggande att de får en hyfsad kristen uppfostran. Det är bättre att barnen deltar i verksamhet i Svenska kyrkan eller Pingst än att de inte får någon kristen uppfostran alls.

I islam

Abd al Haqq Kielan, imam.

Kan en muslim gifta sig med en icke-muslim?

– Ja om man gifter sig med någon som är kristen, jude eller muslim så går det bra. Det måste vara någon som tror på någon av de fyra uppenbarade böckerna, det vill säga Toran, Psaltaren, Jesu ord eller Koranen. De som tror på de tidigare uppenbarade böckerna kallas för Bokens folk och de är okej att gifta sig med. Detta gäller dock bara män. En muslimsk kvinna måste gifta sig med en muslimsk man.

– Om det gäller någon med en annan religion, till exempel hinduismen, så räknas de som månggudadyrkare och då får man inte gifta sig med dem. I så fall måste de konvertera.

Blir barnen muslimer?

– Formellt sett är det så att man blir muslim om pappan är muslim. Men om pappan är muslim och mamman är judinna blir barnen egentligen både jude och muslim. Men det där är ett teoretiskt problem. Det är något som diskuteras mellan föräldrarna och som löses inom familjen. Det kan vara bra att komma överens om innan man gifter sig.

Fler artiklar för dig