Det var förra året, på Elise Lindqvists 80-årskalas, som ett pris instiftades i hennes namn och tanken är att det ska gå till någon som jobbar i hennes anda.
Elise Lindqvist har fått smeknamnet "Ängeln på Malmskillnadsgatan" efter sitt långa arbete mot prostitution, då hon utifrån Klara kyrkas arbete ger sig ut på fredagsnätterna i centrala Stockholm med bullar och kärlek.
– Jag har känt Pernilla i många år och vet vad hon gör för att få bukt med sexhandeln inom hotellbranschen, säger Elise Lindqvist, när Dagen möter de båda.
– Hon viker inte ner sig, hon är inte rädd, utan är pang på rödbetan.
Jobbat mot sexhandel på hotell
De bådas vägar började korsas i början av 2000-talet, då Pernilla Johansson jobbade på ett hotell i centrala Stockholm, i närheten där sexhandeln pågick.
– Vi hade en tyst överenskommelse med de prostituerade, att om ni inte använder vårt hotell, så är ni välkomna hit och ta skydd om ni känner er rädda, berättar Pernilla Johansson.
“Hotell är ofrivillig arena för slavhandel”
Hotellet var då också med och stöttade Klara kyrkas arbete, bland annat med mat.
Pernilla Johansson har genom åren varit chef på olika hotell, men har hela tiden försökt att påverka verksamheten där hon är när det kommer till trafficking.
– Hotell i Sverige har blivit en ofrivillig arena för vår tids slavhandel, och det känns viktigt att vi tar vårt ansvar och gör skillnad när vi kan, säger hon.
Utbildar personal om att slå larm
Det är ett arbete som är lättare sagt än gjort. Ett hotell kan inte på egen hand agera polis, utan det initiativ som Pernilla Johansson initierat handlar främst om att utbilda personalen, så det vet när de ska slå larm.
– Det handlar om att hotellpersonalen ska veta vad de ska göra om de tycker att något är konstigt, säger hon.
Bland annat deltog Pernilla Johansson i framtagandet av en informationsfilm i samarbete med branschorganisationen Visita, en film som fungerar i utbildningssyfte för att ge hotellpersonal verktyg för hur de ska agera.
Att veta när man ska ringa polisen
En viktig fråga är så klart när det är dags att kalla in polisen. Här behövs såväl kunskap som fingertoppskänsla, så polisen inte behöver knacka på dörren till ett hotellrum i onödan.
Hur stort är då problemet med trafficking på svenska hotell? Ja, det är svårt att veta.
– Många hotell vill nog mörka det här, och lägger hellre locket på, säger Pernilla Johansson.
Hon berättar om en ilsken gäst som hotade med bojkott om de inte slutade med sin häxjakt mot hotellets kunder.
– Okej, då kanske han inte hade rent mjöl i påsen.
Sätter fast sexköpare
Och visst händer det att sexköpare åker fast. Pernilla Johansson har vid ett flertal tillfällen varit med om det på de hotell hon arbetat på, och det är personalen som känt igen det avvikande beteendet och slagit larm.
Pernilla Johansson berättar också att hon via sina jobb i hotellbranschen samarbetat med flera organisationer, till exempel Talita, och på så sätt lyckats få tjejer som lämnat prostitutionen att hitta jobb. Idag arbetar Pernilla på Nordic Choice Hotels, och hotellkedjan har ett sedan länge stöttande projekt som arbetar mot trafficking i Kambodja.
Glad över priset
Klara kyrkas arbete bland prostituerade i Stockholm har hon varit med och stöttat under en lång tid, och när Dagen möter Pernilla Johansson så är det i sällskap med Elise Lindqvist, och det märks att de bägge trivs i varandras sällskap då de lovordar varandra.
– Jag blir så otroligt glad, säger Pernilla om att få bli prisad.
– Hon är helt rätt person att få den här uppmuntran, svarar Elise.