Det sys, klipps och mäts. I ett industriområde i Farsta i södra Stockholm är arbetet i full gång när Dagen gör ett besök.
Här tillverkas helt nya kläder under det passande namnet Remake (som betyder omgörning på svenska). Remake drivs som ett socialt företag av Stockholms stadsmission.
– Vi får in otroliga mängder kläder. En del är trasigt, och det är svårt att göra något med det. Förr brukade vi kassera kläderna. Det tvingas vi även göra i dag, men en del går att använda här, säger Maria Gimner, marknadsansvarig för sociala företag inom Stadsmissionen.
2016 skapade Remake ett speciellt designkoncept och öppnade en egen butik. Från grunden skapas helt nya plagg av gamla kläder som lämnats in. Framför allt syns långskjortor som tillverkas i stort antal.
– Det handlar inte om att laga befintliga kläder. Utan det här är helt nya produkter, med en helt ny design, säger Maria Gimner.
Sittpuff full med gamla jeans
Hon visar en av alla sittpuffar som håller på att tillverkas i lokalen. Den är igensydd, men kunde man se innanför skulle man upptäcka att den är full av gamla jeans och tygstycken i denimtyg.
– Den här sittpuffen innehåller åtta kilo textilier. Det är vad varje svensk slänger under ett år, säger Maria och håller upp den för att demonstrera tyngden på svinnet.
Övrigt spill blir till metervara till de plagg som skapas med lappteknik.
För Remake handlar textilåtervinningen om att göra miljön en stor tjänst. Ändå finns företaget i första hand till för arbetsintegration.
– Det är vårt främsta syfte. Att människor som stått långt från arbetsmarknaden länge ska få ett sammanhang. Att få ett socialt sammanhang är ett stort steg i att kunna närma sig arbetsmarknaden, säger Maria Gimner.
Samtidigt är Remake också en underförstådd kritik mot slit- och släng-kulturen som finns i vårt samhälle.
– Vi förespråkar vad vi kallar ”slow fashion” (långsamt mode). När man köper ett plagg här ska det kunna användas länge, säger hon.
Unika plagg
Remake är deltagarstyrt, vilket innebär att det är mycket upp till de medverkande att utforma verksamheten. Plaggen är unika, i unisex och med design som vill utmana storleksnormen i samhället. Pösiga kläder dominerar.
– Vi upplever att de som jobbar här brinner för det som de gör, säger Maria Gimner.
En av dem som jobbat här länge är Majid.
– Jag syr allt. Kläder, och necessärer. Jag har gjort 93 necessärer nu, berättar han och visar stolt upp sitt arbetsbord.
Förra året arbetstränade 50 personer inom verksamheten, och totalt återbrukades 2,5 ton textilier.
Samtidigt utvecklas konceptet. Sedan februari kan den som inte använder sina kläder så ofta i stället hyra dem. I två veckor får man ha plagget och betala en fjärdedel av priset.
– Det här är ytterligare en del av att främja ett cirkulärt mode där konsumenten kan använda ett plagg några få gånger utan att det sen hamnar bortglömt i garderoben.
– Dessutom kan samma plagg användas flera gånger och vi kan då tillsammans bidra till en mer hållbar modekonsumtion, säger Maria Lagerman, verksamhetschef.